Paradox: Arapu a dublat veniturile la buget, în timp ce economia intră la apă

a

Veniturile la buget au crescut cu 68%, la 4,428 miliarde de lei în martie faţă de luna similară a anului precedent, conform datelor prezentate de Ministerul Finanţelor.

Astfel, în urma creşterii veniturilor la bugetul de stat, excedentul bugetar a depăşit un miliard de lei faţă de deficitul de aproape jumătate de miliard de lei, anul trecut

În luna martie s-au majorat şi cheltuielile, care au constituit 3,375 miliarde de lei cu 9% mai mult faţă de martie 2014.

Surprinzător este şi faptul că în luna martie datoria de stat a coborât cu 9% la 30 miliarde de lei dintre care 22,7% constituie datoria internă, iar 77% sunt împrumuturi externe dintre care 22 miliarde este datoria pe termen lung şi 1 miliard e datoria pe termen scurt.

Pentru acest an, în bugetul de stat în anul 2015 sunt prevăzute venituri în sumă de 30,338 miliarde de lei şi cheltuieli în sumă de 34,315 miliarde de lei. Deficitul prognozat este de 3, 976 miliarde lei, iar cea mai mare parte, 90,5%, se planifică a fi acoperită din finanţările externe.

Potrivit legii bugetului, pe parcursul anului 2015 Ministerul Finanţelor planifică că vor fi valorificate de către autorităţi împrumuturi de stat externe în sumă de 3 601,2 mil. lei (echivalentul a 186,6 mil. dolari SUA) şi rambursate împrumuturi de stat externe în valoare de 777,8 mil. lei (echivalentul a 40,3 mil. dolari SUA). Ca urmare, la situaţia din 31 decembrie 2015, conform estimărilor efectuate, soldul datoriei de stat externe va constitui 1 472,4 mil. dolari SUA, ceea ce reprezintă o majorare cu 166,3 mil. dolari SUA sau cu 12,7 puncte procentuale faţă de soldul datoriei de stat externe la situaţia din 31 decembrie 2014.

Pentru acest an, Ministerul Finanţelor estimeayă o recesiune economică de 1%, la fel de pesimiste sunt şi instituţiile financiare internaţionale, care spun că economia Moldovei va fi afectată de embargoul rusesc în condiţiile în care piaţa rusească este destinaţia principală a exportatorilor moldoveni. De, asemenea este prognozată şi o reducere a remiterilor de bani ale muncitorilor moldoveni pe fundalul crizei regionale şi a înrăutăţirii condiţiilor de  muncă pentru migranţi de către autorităţiile de la Moscova.

 

You may also like

Comments are closed.

By