O treime din profitul celei mai mari bănci din Republica Moldova va merge la plata dividendelor

IMG_1716

Agroindbank a direcţionat pentru plata dividendelor 103,9 mil. de lei din totalul profitului de 358,5 mil. de lei înregistrat în anul 2014. Astfel, acţionarii băncii  urmează să primească câte 100 de lei per acţiune al cărei preţ nominal este de 200 de lei, potrivit deciziei Adunării Acţionarilor.

Restul profitului rămas de 254 mil. de lei urmează să fie direcţionat pentru capitalizarea băncii.

Acţionarii băncii au avizat şi Consiliul bănci pe o perioadă de patru ani. Componenţa a rămas practic aceiaşi, Victor Miculeţ, preşedintele CA, care este şi preşedintele Auto Space BMW, milionarul Nicolae Ciornîi vicepreşedinte CA, fostul preşedinte MAIB, Natalia, Stela Pahomi, membru al Consiliului Administrativ al companiilor de asigurări Moldasig şi Asito-Capital în România, Elena Maiorova, director adjunct ToEnergoAudit cu excepţia a doi membri. Este vorba de Valentina Badrajan şi Thorsten Paul

Valentina Badrajan, managerul companiei Compact, care administrează fonduri de peste 260 de milioane de dolari alocate de SUA a mai fost membru al CA al Agroindbank, dar a demisionat în martie anul trecut.

Despre Thorsten Paul nu se cunosc detalii.

Pentru acest an, executivul băncii îşi propune să ajungă la un profit de 375 mil. de  lei cu aproape 5% mai mare faţă de cel înregistrat în 2014.

Agroindbank este cea mai mare instituție financiară din Republica Moldova, iar pachetul majoritar de 32% era deținut de Societatea Civilă a Acționarilor bănci până anul 2013. După atacul raider din primăvara aceluiași an investitorii din Slovenia și Olanda au dispărut din structura acționarilor băncii.

Potrivit informațiilor băncii, în prezent cel mai  mare pachet de acțiuni este deținut de fota președintă a bănii Natalia Vrabie – 4,99%, dar împreună cu fii controlează un pachet de 7,5%. În lista acționarilor băncii se mai găsesc compania rusească Evrobalt – 4,5% și companii din Marea Britanie. Este vorba de Hessond Solution Limited – 4,49%, Dresond Invest Limited – 4,48%, beneficiar final fiind Emmanuil Grinspun, președintele Congresului Evreesc din Moldova Simbol Wood Limited -4,41%, beneficiar este milionarul Nicolae Ciornîi, membrul CA ak băncii, proprietarul grupului AMG Kernel și fot director LukoilMolodva. O altă companie acționară la Agroindbank este Dunlin Invest LTD – 3,63%.

Printre acționarii băncii mai este compania cipriotă Ayol Development Limited – 4%, beneficiarul pachetului fiind Alexandr Heifitz. 4,24% din acţiuni aparţin Multigold Production Limited, iar beneficiarul final este Chornobai Victor din Ucraina.

Fondatorul Agroindbank, Grigore Furtună deține împreună cu familia un pachet de 3,59% din acțiunile băncii, iar Victor Miculeț, președintele CA al băncii deține un pachet de 2,02%. Miculeț este proprietarul Autospace, distribuitorul unic autorizat BMW Group în Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By