Moldovenii din ce în ce mai SĂRACI, dar ÎN PAS cu TEHNOLOGIA: În 2015 vor sta mai mult net

a

Moldovenii sunt în pas cu tehnologia, achiziţionându-şi telefoane de ultimă generaţie şi dispozitive pentru a sta pe internet. Prognozele ANRCETI arată că în acest an va continua tendinţa de creştere a numărului de utilizatori a internetului fix şi mobil, dar şi a traficului.

ANRCETI consideră că tendinţele principale atestate în ultimii doi ani pe piaţa de comunicaţii electronice se vor perpetua şi anul 2015. Potrivit estimărilor autorităţii de reglementare, cele mai dinamice pieţe  vor continua să fie pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi la Internet mobil; pe aceste pieţe vor creşte vânzările, traficul de Internet și viteza de accesare a acestuia, dar şi numărul de abonaţi, rata de penetrare a serviciilor respective.

Trendul ascendent al acestor pieţe este stimulat de sporirea gradului de influenţă a Internetului asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, dezvoltarea infrastructurii de acces la Internet în baza tehnologiilor 3G și 4G, precum și a fibrei optice, de oferte mai avantajoase și mai atractive pentru utilizatori.

Aproape trei sferturi din gospodăriile casnice din Republica Moldova sunt conectate la Internet fix şi Internet mobil, iar 80,5% dintre utilizatori navighează zilnic sau aproape zilnic, 11,7% – de 2-3 ori pe săptămână, 2,4% – de 2 – 3 ori pe lună, iar restul – mai rar, potrivit rezultatelor unui sondaj companiei XPLANE la comanda ANRCETI, publicat la începutul acestui an.

Datele ANRCETI relevă că în anul 2014 moldovenii au prins gustul internetului mobil. Numărul utilizatorilor a sporit cu 16,7% și a totalizat, la finele anului 2014, 1,1 mil. utilizatori.

Moldovenii au consumat anul trecut 29 mil GB de internet cu 37% mai mult faţă de anul 2013. Raportat la 100 de locuitori, 34 au acces la internet cu telefonul mobil, numărul acestora majorându-se cu aproape 5%. Numărul total al utilizatorilor constituind 1,6 mil.

You may also like

Comments are closed.

By