Moldovenii din afară NU MAI DAU BANI pe Republica Moldova

a

Dacă în anii de boom economic muncitorii moldovenii din străinătate reuşeau din salariul primit să mai pună ceva bani deoparte, acum, cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente. Sumele trimise în Republica Moldova de cei care muncesc peste hotare continuă să se reducă şi au atins cumulativ, în primele două luni ale acestui an, nivelul remiterilor din 2010.

Datele Bănci Naţionale ale Moldovei relevă că în luna februarie a acestui an transferurile moldovenilor care muncesc în străinătate au însumat 77.92 mil. dolari SUA cu 21.6% mai puţin faţă de perioada similară a anului precedent. În prim alună a acestui an reducerea a fost de 24,2%.

Reducerea semnificativă a remiterilor s-a datorat în mare parte diminuării transferurilor din Rusia în condiţiile în care ponderea rublei ruseşti a scăzut cu 13p.p, la 20,4% în total transferuri. Acest lucru este explicat prin deprecierea cu peste 50% a rublei faţă de dolarul american şi moneda unică europeană, dar şi înăsprirea condiţiilor pentru migranţi. Ponderea euro s-a majorat cu 2,5p.p, la 40,5%, iar remiterile în dolari au înregistrat o evoluţie de 5,3 p.p, la 33,8%.

Reducerea transferurilor din străinătate a început în trimestrul patru al anului 2014 (-20,2%), dar o diminuare mai accentuată s-a atestat în luna decembrie cu 30%, la 106,75 mil. dolari SUA.

Anul trecut volumul total al remiterilor a constituit 1,612 miliarde dolari SUA, şase din zece dolari transferaţi au provenit din Rusia, restul banilor au venit din Italia, Israel, SUA şi Marea Britanie.

Autorităţile le pregătesc moldovenilor care muncesc în străinătate „surpriza” impozitării transferurilor, ceea ce va fi o lovitură grea, prevederea fiind inclusă în modificările politicii fiscale pentru anul 2015.

În străinătate, potrivit statisticilor oficiale muncesc circa 750 mii de moldoveni dintre care peste jumătate de milion sunt în Rusia.

You may also like

Comments are closed.

By