Moldovenii au vândut dolari şi euro cu HURTA şi au „îngrăşat” leul

a

Situaţia de pe piaţa valutară s-a stabilizat, provizoriu, în condiţiile în care oferta de valută străină din partea persoanelor fizice în martie, pentru prima dată de la începutul acestui an, a depășit cererea de ea din partea persoanelor juridice.

Astfel, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat până la 126.7 la sută. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu 98.7 mil. USD (sau de 6.1 ori), iar cererea netă de valută din partea agenților economici s-a micșorat cu 69.0 mil. USD. Acest lucru a determinat aprecierea leului moldovenesc cu 1,1% faţă de luna februarie, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.

În ceea ce priveşte structura valutară a ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea cea mai mare i-a revenit monedei unice europene (49.2 la sută), urmată de rubla rusească (26.3 la sută). În același timp, în luna martie oferta netă în dolari SUA a devenit pozitivă, constituind 23.7 la sută în totalul ofertei nete de valută de la persoanele fizice, care a însumat 189,2 mil. dolari SUA.

You may also like

Comments are closed.

By