11 C
Chișinău
Friday, April 23, 2021

Mişcări în piaţa bancară: Victoriabank ar putea pierde poziţia de lider în top trei cele mai profitabile bănci

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Băncile moldoveneşti au câştigat 306,7 mil. de lei în primele trei luni ale acestui an cu 21,7% mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.

În fruntea băncilor cu cel mai mare câştig este Agroindbank cu 170,3 mil. de lei, Moldindconbank – 91,1 mil. de lei și Victoriabank cu 57,4 mil. de lei. Clasamentul profitabilității este urmat de Mobiasbanca Groupe Societe Generale – 53,9 mil. de lei, care în scurt timp ar putea lua locul Victoriabank după mărimea profitului. Victoriabank a fost afectată în toamna anului trecut de scandalul corporativ în care preşedintele băncii Natalia Politov-Cangaş a fost demisă de Consiliul de Administraţie, pentru acordarea creditelor neperformante. Ulterior ea s-a restabilit în funcţie ca  urmare a anulării deciziilor CA al băncii. În ultimii doi în acţionariatul băncii au avut loc mai multe migrări ale acţiunilor băncii. Ultima tranzacţie a avut loc în noiembrie anul trecut, 38,3% din acțiunile Victoriabank fiind vândute unei companiei cipriote Insidown LTD, iar potrivit unor informații pachetul ar fi deținut de oameni influenți din Republica Moldova.

În clasamentul celor  mai profitabile bănci mai sunt ProCreditBasnk – 19,8 mil. de lei și FinComBank – 15,6 mil. de lei.

După cum relevă datele BNM, veniturile din dobânzi sunt principala sursă pentru băncile moldovenești, care la sfârșitul lunii martie au constituit 1,5 miliarde de lei, iar veniturile din taxe și comisioane au însumat 296 mil. de lei. Din cele in 14 bănci comerciale din Republica Moldova, Banca de Economii şi Unibank continuă să înregistreze pierderi, însumând la sfârşitul lunii martie 139.2 mil. de lei şi respectiv 8,6 mil. de lei. Cele două bănci de rând cu Banca Socială sunt sub administrarea specială a BNM de la sfârşitul lunii noimebrie anul trecut după ce au fost jefuite de 1 miliard dolari SUA. Cele trei instituţii financiare au fost salvate de la faliment prin acordarea de către BNM a unui credit de circa 15 miliarde de lei.

 

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img