LOVITURĂ GREA PENTRU GASTERBAITERI! Remitenţele ar putea fi impozitate

a

Ministerul Finanţelor se află într-o situaţie dificilă privind acumularea veniturilor şi caută surse alternative pentru acumularea veniturilor. În acest an Finanţele propun ca remitenţele moldovenilor care muncesc în străinătate să fie impozitate

„Se propune stabilirea drept obiect al impunerii cu impozitul pe venit a întregului venit din orice surse aflate în afara Republicii Moldova obţinut de persoanele fizice rezidente, cetăţeni ai Republicii Moldova, care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, şi nu numai a celui din investiţii şi financiar”, potrivit informaţiilor Ministerului Finanţelor.

Impozitul urmează a fi stabilit conform criteriului dacă persoana e rezidentă şi dispune de domiciliu permanent în Republica Moldova.

Experţii spun că intenţia autorităţilor este una pripită şi va reduce dramatic suma transferurilor prin intermediul băncilor.

Remitenţele moldovenilor sunt cea mai sigură sursă de finanţare a deficitului extern din ultimii ani. Banii trimiși din străinătate ţin pe linia de plutire economia firavă a Republicii Moldova, importurile de mărfuri şi produse predominând asupra exporturilor.

În străinătate, potrivit statisticilor oficiale muncesc circa 750 mii de moldoveni dintre care peste jumătate de milion sunt în Rusia.

Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că remiterile de bani din străinătate s-au prăbuşit în ianuarie, coborând cu 25% faţă de nivelul din aceeaşi perioada a anului trecut. Suma transferurilor a însumat 68,6 mil. dolari SUA, faţă de 91,3 mil. dolari SUA în aceeaşi lună din 2014.

Reducerea semnificativă a remiterilor s-a datorat în mare parte diminuării transferurilor din Rusia în condiţiile în care ponderea rublei ruseşti a scăzut cu 11,3%, la 22,2% în total transferuri. Acest lucru este explicat prin deprecierea cu peste 50% a rublei faţă de dolarul american şi moneda unică europeană, dar şi înăsprirea condiţiilor pentru migranţi. Ponderea euro s-a redus cu 6,7%, la 31,3%, în timp ce remiterile în dolari au înregistrat o evoluţie spectaculoasă cu aproape 20%, la 46,5% în totalul transferurilor.

Reducerea transferurilor din străinătate a început în trimestrul patru al anului 2014 (-20,2%), dar o diminuare mai accentuată s-a atestat în luna decembrie cu 30%, la 106,75 mil. dolari SUA.

Anul trecut volumul total al remiterilor a constituit 1,612 miliarde dolari SUA, şase din zece dolari transferaţi au provenit din Rusia, restul banilor au venit din Italia, Israel, SUA şi Marea Britanie.

You may also like

Comments are closed.

By