LENTA.RU: Experții nu au identificat criza în sistemul bancar din Republica Moldova

BEM

Scoaterea unui miliard de dolari într-o singură clipă din cea mai mare instituţie creditară a Moldovei – Banca de Economii (BEM) nu a fost posibilă, deoarece, în caz contrar, aceasta ar fi provocat o criză a întregului business bancar din Moldova, consideră experţii.

În opinia şefului departamentului analitic al companiei investiţionale QB Finance, Dmitrie Kipa, scoaterea de pe conturile Băncii de Economii a unui miliard de dolari ar fi afectat inevitabil sistemul financiar al ţării şi ar fi condus la o criză bancară de proporţii la nivelul întregului sistem bancar. „În acelaşi timp, nimic de acest fel nu se atestă. Situaţia, deşi nu e simplă, pare, totuşi, destul de stabilă”, consideră expertul. Potrivit spuselor sale, după o perioadă scurtă de cădere bruscă a valutei naţionale moldoveneşti, leul s-a stabilizat foarte rapid. „Dacă de pe piaţa valutară în realitate ar fi fost scos un miliard, ea ar fi fost scuturată în continuare”, consideră Kipa.

La rîndul său, conducătorul departamentului analitic al companiei financiare Amarkets, Artiom Deev spune că scoaterea unor sume atît de semnificative nu poate trece pe neobservate. Potrivit spuselor sale, mişcarea mijloacelor financiare, mai ales a celor atît de semnificative, numaidecît lasă urme, care nu e greu să fie depistate. „Faptul că aceasta nu a fost făcut pînă în prezent, vorbeşte despre aceea că aceşti bani nu au fost scoşi de nimeni”, a declarat expertul.

Guvernul Moldovei a lansat procesul de sanare al Băncii de Economii în 2013 după ce aceasta a ajuns în pragul falimentului. Datoria instituţiei creditare, potrivit unor evaluări, a constituit de la 5 pînă la 10 miliarde de lei. Dar, în noiembrie a aceluiaşi an, Banca Naţională a Moldovei a instituit administrare specială la BEM, înlăturînd noii investitori de la procesul de adoptare a deciziilor.

Pe data de 20 februarie, a fost creată o comisie parlamentară a Republicii Moldova pentru elucidarea situaţiei de la BEM, dar şi de la Banca Socială şi Unibank. În concluziile comisiei se menţionează că problemele Băncii de Economii au apărut cu mult înainte de 2013. În baza rezultatelor activităţii comisiei, au fost demişi vicepreşedintele Băncii Naţionale, Emma Tăbîrţă şi preşedintele Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară, Artur Gherman. Parlamentarii afirmă că deocamdată nu se pune problema demiterii guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu.

Sursa: www.lenta.ru

You may also like

Comments are closed.

By