Leancă s-a luat la trântă cu Drăguţanu: BNM a insistat ca Guvernul să acorde creditul de miliarde pentru BEM şi Banca Socială

a

Fostul premier, Iurie Leancă a salutat decizia de desecretizare privind acordarea creditului de 9,5 miliarde de lei, dar este o atitudine selectivă în condiţiile în care „ştiu că la sfârşitul lunii martie a mai exist o decizie similară şi nimeni nu am văzut să o conteste”.

„Am vorbit despre o atitudine selectiva în condiţiile în care a mai existat o decizie similară şi nu am văzut ca cineva să infime. În momentul în care vrei să vii situaţia de ansamblu, dar de fapt vii cu o decizie, dar cealaltă o ţii sub şapte lacăte înseamnă că nu ai dorinţa de a prezenta situaţia în ansamblu şi nu ai o soluţie pentru criza din sistemul bancar şi neavând soluţie înseamnă că situaţia se complică pe zi ce trece”, a declarat fostul premier Iurie Leancă.

Leancă a precizat că atunci când s-a autoinvitat la şedinţa comisei de anchetă pe problemele din sistemul bancar a insistat ca să fie desecretizată toată corespondenţa pe care am avut-o cu instituţiile din Republica Moldova pentru a vedea cine a reacţionat cine nu s-a implicat, cine nu şi-a îndeplinit pur şi simplu mandatul şi care sunt aceste instituţii.

„Nu am luat decizia de unul singur (acordarea creditului de 9,5 miliarde de lei n.a) şi am văzut că imaginaţia zboară mai că am scos eu toţi aceşti bani pe conturi off shore. Decizia respectivă, care a fost luată de Guvern la insistenţa BNM – unica instituţie care are toate instrumentele şi pe de altă tot mandatul de a menţine ordinea în sistemul bancar. După luarea deciziei am avut înţelegerea că va fi edificat un plan de acţiuni împreună cu partenerii de dezvoltare, un plan de acţiuni pentru a redresa situaţia”.

Leancă se arată îngrijorat că lipseşte o soluţie pentru sistemul bancar. „Am insistat pe verificarea gajului la băncile care au intrat sub administrarea specială a BNM, iar cei care au furat bani să fie penalizaţi. Din câte cunosc raportul Kroll urma să fie gata acum două săptămâni şi după să se treacă la faza a doua de investigarea şi recuperare a activelor furate şi iarăşi aici nu am nici o claritate unde se află BNM şi care este poziţia Guvernului”.

„Dacă nu vom afla adevărul atunci nu prea văd şanse ca cetăţenii să-şi redobândească încrederea în acest stat, iar partenerii străini să ne asite în modernizarea acestui stat”, a mai spus Leancă.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost devalizate de echivalentul a 1 miliard dolari SUA, iar în rezultat BNM a instituit administrare specială la cele trei bănci la o zi după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, acordându-le un credit de urgenţă de 9,7 miliarde de lei, scadenţa căruia rea la 27 martie curent. Băncile fiind în imposibilitatea de al rambursa, împrumutul a fost transfromat în datorie publică. De asemenea, la 27 martie, Guvernul Gaburici într-o şedinţă secretă a mai aprobat un credit de 6 miliarde de lei.

You may also like

Comments are closed.

By