Leancă: În doar câteva luni am reuşit să distrugem toată încrederea care a fost clădita cu greu în străinătate

a

Fostul premier de la Chisinau, Iurie Leancă, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, ca şansele europene ale Republicii Moldova au fost diminuate de actuala guvernare. 

„Nu contextul geopolitic a diminuat din șansele noastre de a depune cererea și de o eventuală reacție pozitivă din partea Comisiei Europene și a Uniunii Europene per ansamblu, ci acțiunile întreprinse în ultimele trei-patru luni de cei care și-au asumat responsabilitatea pentru actul guvernării în Republica Moldova. Doar în câteva luni, după 30 noiembrie încoace, am reușit să distrugem toată încrederea care a fost clădită cu greu în străinătate, în mod special în capitalele europene, timp de cinci ani – aceasta e problema cheie. Și, din păcate, pe zi ce trece tot mai multe dovezi oferim pentru cei care aveau o anumită reticență față de Republica Moldova, față de șansa noastră de a depune această cerere de aderare, cei care spuneau că Republica Moldova e departe de a se comporta  ca un stat european, care vrea să împărtășească valori, care vrea să promoveze reformele necesare”, a declarat Leancă.

Acesta a acuzat că în doar cele câteva luni trecute de la alegerile parlamentare din noiembrie s-a compromis ceea ce se făcute anterior.

Iurie Leanca a spus şi ca aceste acţiuni îi alimentează pe cei „care aveau o anumită reticenţă faţă de Republica Moldova”, faţă de şansa ţării de a depune în 2015 o cerere de aderare la UE.

” Uitați-vă, actualul guvern e la putere de mai bine de două luni, dacă ați putea să indicați măcar o reformă din cele pe care trebuie să le îndeplinim, nu de aceea că ne cere FMI sau Uniunea Europeană, sau altcineva, dar de aceea că noi avem nevoie, fie că e vorba de reforma justiției și lupta împotriva corupției, fie că e vorba de reforma sistemului bancar, pentru a-l asana, fie că e vorba de reforma teritorial-administrativă, despre care s-a vorbit până nu demult, acum, gata, au rămas doar planuri.”, a acuzat Leancă.

You may also like

Comments are closed.

By