Leancă dă de pământ cu Gaburici: Nu este voie ca cel mai important document, în baza căruia trăieşte o ţară, sa fie decis de câţiva miniştri

a

Fostul premier, Iurie Leaancă s-a arătat nemulţumit de asumarea răspunderii Guvernului Gaburici în faţa Parlamentului pentru aprobarea legii bugetului de stat, al asigurărilor sociale şi a politicii bugetar fiscale.

“Metoda aleasă de cei care se află la guvernare – PLDM, PD, PCRM – acum este absolut defectuoasă. Nu este voie ca cel mai important document, în baza căruia trăieşte o ţară, oameni simpli oamenii de afaceri să fie decis de câţiva miniştri. Ştiu că se fac paralele cu angajarea răspunderii pe care am făcut-o eu în 2014. Nu este niciun motiv. Eram în perioada încheierii unui mandat. Ştiam că nu era o majoritate constituţională şi trebuia să venim cu soluţii prompte şi pentru mai multe probleme sociale. Am venit cu anumite modificări, modificări în legislaţia bancară. (..) Când vedem în ce context a fost elaborat şi cum se promovează vorbeşte de aranjament foarte defectuos, mă gândesc cum vom acţiona mai departe şi cum vom adopta şi alte legi importante care vor răspunde la necesităţile stringente. Metoda aleasă de guvernare arată cât de defectuos este acest sistem. Şi cu alte legi, guvernul îşi va angaja răspunderea, atunci la ce mai avem nevoie de Parlament? Lipsa de perspicacitate arată cât de dependenţi sunt PLDM şi PD de comunişti, care nu au vrut să discute legile. Eu altă explicaţie nu vâd”, a explicat Leancă, într-o declaraţie pentru presă.

Leancă susţine că bugetul pentru anul 2015 este unul defectuos în condiţiile în care deficitul bugetar este unul extrem de mare. „Nu am înţeles care va fi sursa de acoperire a acestui deficit. Toate sursele indicate ca venituri sunt nerealiste. Acest document din start nu răspunde la foarte multe probleme pe care le avem. Bugetul ar trebui sa ajute la crearea unui mediu de afaceri stabil, să taxeze bunurile de lux, dar în document nu este aşa ceva. Majorarea accizelor la combustibil nu va face decât să majoreze preturile. Creşterea taxei de drum iarăşi va lovi în cei care sunt posesori ai unui autoturism de clasă medie. În sectorul financiar-bancar, statul vrea sa motiveze persoanele fizice şi juridice sa împrumute statul şi să nu ia credite de la bănci. Creditele vor deveni şi mai scumpe. Este o măsură comunistă”.

Fostul  premier s-a arătat rezervat vizavi de votul său pentru o eventuală moţiune de cenzură care ar urma să fie înaintată de socialişti. „Vom veni cu o poziţie clară la momentul oportun”.

Ieri, premierul Chiril Gaburici şi-a asumat răspunderea pe politica fiscală, bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale şi al asigurărilor în medicină.

You may also like

Comments are closed.

By