Leancă se aştepta la o criză bancară sistemică după jaful BEM şi Băncii Sociale, acordând 9,5 miliarde de lei celor două bănci

aa

Guvernul se aştepta la o criză financiară sistemică, iar la propunerea Comitetului de Stabilitate Financiară în funte cu fostul premier Iurie Leancă s-a decis acordarea unui credit de urgenţă de 9,5 miliarde de dolari SUA Băncii de Economii şi Băncii Sociale în vederea asigurării şi stabilităţii financiare şi garantarea împrumutului prin emiterea de garanţiilor de stat pentru garantarea împrumuturilor, potrivit deciziei Guvernului din noiembrie anul trecut apărută în Monitorul Oficial.

În decizie se spune că după acordarea creditului de urgenţă de 9,5 miliarde de lei Băncii de Economii şi Băncii Sociale în noiembrie anul trecut, Ministerul Finanţelor va elibera în numele Guvernului garanţiile de stat de la data instituirii administrării speciale de către BNM asupra celor două instituţii financiare.

Decizia de acordare a creditului de 9,5 miliarde de lei fusese semnată de fostul premier, Iurie Leancă, ex-ministrul Economiei, Andrian Candu şi de ministrul Finanţelor Anatol Arapu.

”Am venit cu sugestia ca corespondența mea în calitate de prim-minsitru, în momentul în care elementele de criză au început să se contureze, corespondența cu alte instituții și tot ce am solicitat și cum s-a reacționat la mai multe solicitări ale mele să fie făcută publică. Am mai venit cu sugestia desrecetizării unor decizii, care au fost luate în mod special în ultimele luni, care au fost parte a unui plan de acțiuni, pe care eu cu regret nu l-am văzut”, declara Iurie Leancă după audierile Comisiei parlamentare de anchetă în cazul jafului din sistemul bancar.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost devalizate de echivalentul a 1 miliard dolari SUA, iar în rezultat BNM a instituit administrare specială la cele trei bănci la o zi după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, acordându-le un credit de urgenţă de 9,7 miliarde de lei, scadenţa căruia rea la 27 martie curent. Băncile fiind în imposibilitatea de al rambursa, împrumutul a fost transfromat în datorie publică. De asemenea, la 27 martie, Guvernul Gaburici într-o şedinţă secretă a mai aprobat un credit de 6 miliarde de lei.

a

You may also like

Comments are closed.

By