22.2 C
Chișinău
Sunday, June 20, 2021

Filat l-a crescut pe Usatîi și s-a sinucis politic. Descifrarea sondajului NDI

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Nici un partid nu a pus vreodată la îndoială sondajele realizate de americanii de la NDI și asta pentru că sunt, deocamdată cele mai aproape de adevăr și nu au cum fi influențate de liderii politici de la Chișinău, or, spre deosebire de Traian Băsescu, liderul de la Casa Albă nu are cumetri în Moldova.

În fine, nu despre veridicitatea datelor din sondaj (pe care nu am cum să le pun la îndoială) este acest material, ci despre modul în care s-a ajuns în situația în care PLDM, cu democrații de mânuță, s-au prăbușit.

Din imaginile atașate materialului vedem că pe primul loc în preferințe se află Partidul lui Renato Usatîi, iar printre codași este Filat și formațiunea sa de mânuță cu PD-ul.

Există mai multe explicații ale cifrelor pe care le vedem. Una generală ar consta în faptul că peste tot în lume, după alegeri, partidele de la guvernare înregistrează o scădere la scurt timp după alegeri. Este și acesta un motiv a ceea ce vedem, dar nu e principalul.

Să încercăm totuși “descifrarea” creșterii spectaculoase a lui Usatîi, or anume asta (alături de căderea urâtă a lui Filat) a șocat opinia publică după ce jurnaliștii de la Deschide au publicat datele sondajului.

Paradoxal sau nu, dar anume codașul Filat, l-a crescut cel mai mult pe Usatîi, distrugându-și pe de altă parte propriul partid. Nu e vorba de victimizarea lui Usatîi, din cauza “exilului”, din contra.

De data aceasta cred că avem pentru prima dată în Republica Moldova situația în care sloganul unui partid (Puterea e în adevăr) își are efectul său și după campanie. Mai ales după campanie.

Or, la scurt timp după alegerile din noiembrie, toate pronosticurile lui Usatîi, care îl vizau pe Filat au început să se adeverească. Acum nimeni nu poate nega faptul că pe lângă simpatiile oamenilor față de excentricul politician, unul dintre motivele creșterii spectaculoase a lui Usatîi, chiar și după ce a fost “impus să plece” (dacă nu chiar fugărit) sunt confirmarea prin fapte concrete a declarațiilor lui. Acesta a spus ca Liderul muribundului partid, va face alianță cu Vladimir Voronin, după alegeri. Cred că nimeni nu mai e capabil să-și scoată ochii ca să nu vadă asta și să spună că nu este așa. Mai ales că cei doi nici nu se sfiesc să petreacă împreună de sărbători.

Anume asta a fost picătura care a umplut cupa pe care o servește acum Usatîi. Or, când și acest lucru s-a împlinit (ca și multe alte profeții ale gastarbaiterului), Electoratul a înțeles că în lunga dispută a celor doi, cel ce nu a mințit a fost Usatîi. Astfel, depănânduși amintirile, lumea a înțeles că povestea furtului de către Filat a banilor destinați pentru sinistrații de la Cotul Morii nu a fost apă de ploaie.

La fel de reală a fost propunerea prim-ministrului bănuit și demis pentru corupție făcută lui Usatîi, prin care îi propunea preluarea businessului de export al cogniacului Belîi Aist. La fel de adevărate au fost și taloanele speciale prezentate de gastarbaiterul devenit, prin străduințele lui Filat, lider național.

Acum lumea a înțeles că toate dosarele fabricate lui Usatîi sunt comanda politică a celui care nu mai putea asculta adevărul despre sine, iar scoaterea din cursa electorală a fost pur și simplu un gest de disperare.

Cifrele nu arată nimic altceva decât faptul că lumea s-a dezmeticit și nu mai dă doi bani pe liderul verzilor, or tot ce iese din gura lui, acum este perceput de electorat drept minciună.

La o adică, întreg proiectul PLDM este o mare minciună, de care au fugit atâția oameni cărora nu avem ce le reproșa, poate doar greșeala vieții lor – că l-au crezut pe Filat.

Ceilalți membri ai coaliției au o singură șansă – să rupă rândurile, or, aflarea lor în preajma lui Filat îi trage și pe ei la fund, cu plahotniuci cu tot…

Filat se descompune din propria prostie, iar Usatîi va accelera procesul. Acum nu i-a rămas decât să se întoarcă în țară, mai ales că are de partea sa adevărul și, grație lui Filat, lumea a înțeles asta.
image

image

image

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img