Expert Grup bagă mortul în casa coaliţiei de guvernare! Moldova va avea nevoie de 15 ani pentru a scăpa de gaura din sistemul bancar

a

Expert Grup, la prezentarea publicaţiei MEGA susţine că Republica Moldova va avea nevoie de 15 ani pentru a astupa gaura din sectorul bancar creată ca urmare a acordării creditelor de 9,5 miliarde de lei BEM, Băncii Sociale şi Unibank pentru astuparea jafului. Împrumutul va duce la creşterea datoriei de stat interne la 40% din PIB, dacă cele trei bănci nu vor reuşi să ramburseze creditul.

„Dacă datoria celor trei bănci va fi trecută la la datorie publică, atunci ponderea acesteia va creşte de la 33% din PIB la 42% şi va fi nevoie de cel puţin 15 ani pentru a reveni la primul nivel. Însă ţinând cont că în ultimii ani, bugetul a fost strict deficitar, datoria publică ar putea creşte şi peste 42%”, a declarat Alexandru Fala de la Expert Grup.

Expert Grup susţine În linii mari, acțiunile instituțiilor s-au redus la atenționarea administrațiilor celor 3 bănci privind  riscurile aferente tranzacțiilor realizate, precum și la discuțiile în cadrul Comitetului Național pentru Stabilitate Financiară sau în Consiliul de Securitate. Instituirea administrării speciale la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, creditarea acestor bănci sau activitatea comisiei parlamentare au fost acțiuni întârziate și au avut doar rol de atenuare a efectelor tranzacțiilor frauduloase. În fond, deși se dispunea de instrumentele necesare, instituțiile publice nu le-au utilizat pentru a contracara realizarea operațiunilor obscure. Legea instituțiilor financiare prevede expres că BNM poate limita activitatea băncilor comerciale (articolul 38, aliniatul 1, punctul f) și poate restricționa, suspenda sau interzice anumite tranzacţii sau operațiuni (articolul 38, aliniatul 2, punctul 3 e) în condițiile în care sunt periclitate interesele deponenților ori banca s-a angajat în operațiuni riscante sau dubioase.

Economiştii afirmă că Republica Moldova intră în criza economică cu un sector bancar slăbit, o încredere minimă a populaţiei în bănci şi moneda naţională, un deficit bugetar care nu lasă mult spaţiu de manevră şi un nivel redus al rezervelor valutare.

You may also like

Comments are closed.

By