Efectele miliardului furat generează SCUMPIRI LETALE! BNM şi-a modificat prognoza inflaţiei la 8,1%

a

În următoarele opt trimestre deviaţia PIB va fi negativă. Evoluţia economiei naţionale sub nivelul său potenţial denotă o cerere internă slabă, ceea ce va reduce din presiunile inflaţioniste viitoare, se arată în informaţia Băncii Naţionale a Moldovei, care a menţinut rata de refinanţare la 13,5% şi a majorat rezervele obligatorii în lei şi în valută neconvertibilă, la 20%

Banca centrală susţine că noua rundă de prognoză plasează rata inflaţiei medie anuală pentru anii 2015 şi 2016 la nivelul de 8.1 la sută și, respectiv, 6.4 la sută. BNM a majorat prognoza inflaţiei medii anuale pentru anii 2015 şi 2016 cu 2.3 puncte procentuale şi, respectiv, 0.3 puncte procentuale faţă de prognoza precedent publicată în luna februarie 2015. BNM justifică majorarea ratei inflaţiei ca urmare a deprecierii înregistrate a monedei naţionale şi posibilei majorări a tarifelor la serviciile reglementate.

Scumpirile deja se fac simţite în condiţiile în  care în luna martie, preţurile la produsele alimentare au crescut cu 3,6%, iar rata inflaţiei a ajuns în martie la 7,1% cu 0,6 p.p mai mult faţă de luna precedentă

Economiştii susţin că scumpirile se datorează dezmăţului din sistemul bancar moldovenesc. Este vorba de jaful Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, care au fost devalizate de 1 miliard dolari SUA, ceea ce a generat deprecierea leului moldovenesc faţă de dolarul american şi moneda unică europeană. Acest lucru a influenţat scumpirea importurilor şi a produselor autohtone ca urmare a cheltuielilor mai mari.

Experţii susţin că factorii externi au o pondere de 20% în deprecierea leului, cauza principală fiind furtul de la cele trei bănci.

You may also like

Comments are closed.

By