Dodon face noi dezvăluiri: Hoţiile de la BEM s-au început pe timpul lui Filat. Petrolistul Bodişteanu a beneficiat de credite de jumătate de miliard de lei

a

Liderul socialiştilor, Igor Dodon a făcut noi dezvăluiri cu privire la furtul Băncii de Economii. El spune că devalizarea băncii a început pe timpul guvernări fostului premier, Vlad Filat în perioada 2010-2013.

Astfel, în perioada respectivă BEM a fost prejudiciată de cu peste 2,5 miliarde de lei după ce instituţia financiară a acordat credite la 30 de companii.

„În perioada examinată(2010-2013), calitatea portofoliului de credite s-a diminuat de 3,9 ori. Dacă, în anul 2007, Banca de Economii a înregistrat venit de 220 mln. lei, în anul 2008 – 210 mln. lei, datorită creşterii volumului creditelor neperformante, iar în anul 2012, banca a înregistrat pierderi de peste 300 mln. lei. Aceasta a condiţionat pierderi de capital comparativ cu anul 2009 de o treime (32,6%)”, susţine Dodon pe blogul său.

Astfel, 30 de companii (lista se anexează) au beneficiat de credite în sumă de aproximativ 1,5 miliarde lei. În urma nerambursării acestor credite, prejudiciul Băncii a depăşit cifra de 2,5 miliarde de lei.

Potrivit documentelor prezentate de Dodon o treime dintre creditele acordate circa jumătate de miliard de lei au mers la companiile petrolistului Valentin Bodişteanu. Creditele au fost acordate cu încălcări grave în condiţiile în care gajul nu a acoperit nici pe departe valoare împrumuturilor. De exemplu Valexchim a gajat produse petroliere, utilaje pentru extragerea ţiţeiului.

You may also like

Comments are closed.

By