CONTRABANDA prin Transnistria, LEGALIZATĂ de Guvernul de la Chişinău!

Varnita RMN Bender 4

Duty_free_Guvern_1_2După marele Jaf de la Banca de Economii, al doilea ca pericol social Act de Furt al guvernării de după 2009 este Contrabanda. Moldova pierde anual nu mai puţin de încă un buget de stat din cauza schemelor de contrabandă, care duc la eschivarea de la achitarea plăţilor vamale la introducerea mărfurilor în Moldova, care constituie 80% din buget. Filiera ideală pentru contrabandişti este „gaura neagră” transnistreană, cu care s-au conformat cu plăcere şi care a fost nu doar tolerată, dar şi pragmatic utilizată de toate guvernările de la Chişinău, de la independenţă încoace. Nimeni însă n-a avut curajul până acum să şi legalizeze contrabanda. Iată că s-a întâmplat!

În şedinţa Cabinetului de miniştri din 10 aprilie, odată cu asumarea răspunderii Guvernului pe politica bugetar-fiscală, Guvernul Gaburici a legalizat şi contrabanda prin Transnistria! Da, este vorba de modificarea a 4 articole din Codul Vamal, conform cărora funcţionarea magazinelor duty-free a fost legalizată şi în zona transnistreană!Modificările propuse de ministrul pentru Reintegrare şi susţinute de ministrul Finanţelor (vezi pag.45) au fost elaborate de către un grup comun de lucru format din reprezentanții biroului pentru Reintegrare, ministerul Economiei, Camera de licențiere și Serviciului Vamal, care activează în subordinea MinFinului. Vinerea trecută preşedintele Timofti a promulgat legea asumată de Guvern, astfel încât contrabanda prin zona transnistreană a intrat pe deplin în drepturi!

Duty free GuvernFaptul că proiectul a fost prezentat şi susţinut de biroul de Reintegrare poate că este cumva explicabil, reieşind din competenţele acestuia, de a demonstra loialitatea Chişinăului faţă de Tiraspol şi de a uni cele două maluri ale Nistrului, inclusiv prin poduri de contrabandă. Nu înţeleg însă cum a fost posibil ca proiectul să fie susţinut de Serviciul Vamal, care va trebui să asigure implementarea în practică a modificărilor! Misiunea Serviciului Vamal este nu doar una grea, dar pare a fi o adevărată MISIUNE IMPOSIBILĂ! Cum poţi să controlezi activitatea magazinelor duty-free pe teritoriul temporar NECONTROLAT de către autorităţile constituţionale (citat chiar din textul legii, vezi imaginea)??? Oare poţi? Desigur că nu! EUBAM-ul ştie de ce! Mai ales în situaţia în care Serviciul Vamal nu prea se descurcă nici cu controlul magazinelor duty-free care funcţionează pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale, din partea dreaptă a Nistrului!

Şi acum întrebarea firească, de ce îşi asumă Serviciul Vamal şi Ministerul Finanţelor această nouă „bubă pe cap”? Şi răspunsul este unul firesc! Vama condusă de Tudor Baliţchi de demult nu-şi mai propune să vegheze la interesul naţional şi protejarea securităţii economice a Republicii Moldova! Ea se îngrijeşte doar de interesele financiare ale politicienilor contrabandişti care asigură protecţia politică conducerii Vămii! Ca şi Ministerul Finanţelor, care a contribuit în cel mai direct mod la Jaful de la BEM, sau Ministerul Afacerilor Interne, care a ajuns să fie condus de cineva, care în anul 2000, pe când era lector la Academia de Poliţie, escorta contrabanda peste Nistru cu benzină şi motorină! Nu cred că mai e rostul să arăt cu degetul la acel politician, afirmat deja pe scena politică de la Chişinău ca un prim „contrabandist în lege” din Moldova!

Este evident că legalizarea funcţionării magazinelor duty-free din Transnistria a fost coordonată de mai mult timp între Guvernul de la Chişinău şi conducerea separatistă transnistreană, la întâlnirea recentă a premierului Gaburici cu Şevciuc decizia fiind doar raportată ca fiind realizată! Or, Tiraspolul a deschis recent, în luna februarie, cel de al doilea magazin duty-free, care va funcţiona alături de cel deschis anterior la Kuciurgan, chiar pe podul de la Dubăsari! Cred că vă e clar unde vor ajunge mărfurile care vor fi conform actelor plasate în acest magazin duty-free, amplasat la doar câteva zeci de kilometri de Chişinău, de care este despărţit doar printr-un post vamal intern, cu proceduri simplificate de control! Din punct de vedere economic, fluxul de pasageri prin Dubăsari face nerezonabilă funcţionarea magazinului duty-free! Asta dacă activitatea sa este orientată spre comercializarea mărfurilor persoanleor fizice care traversează Nistrul şi nu sunt destinate de a fapt a fi trecute prin contrabandă pe partea dreaptă a Nistrului!

Conform informaţiilor, la Odessa de câteva săptămâni aşteaptă 10 camioane cu ţigări şi alte mărfuri accizabile, care staţionează având destinaţia magazinelor duty-free din Transnistria. Vama ucraineană nu permite transportarea mărfurilor în zona transnistreană, pe motiv că funcţionarea magazinelor nu este licenţiată de Chişinău. Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii Vămii ucrainene am înţeles că, Kievul înţelege perfect riscul care vine de la funcţionarea acestor magazine, motiv pentru care mărfurile au şi fost reţinute la Odessa. „Care duty-free? Câţi turişti străini tranzitează Transnistria? Este clar că ţigările şi accizabilele vor fi traficate prin contrabandă din magazinul din Dubăsari prin Moldova în România, iar de la magazinul din Kuciurgan se vor întoarce înapoi în Ucraina, la fel prin contrabandă!”. Ei, acum vă daţi seama cum au întâmpinat autorităţile de la Kiev decizia Guvernului de la Chişinău, ca să nu mai vorbim de cele de la Bucureşti şi Bruxelles? Dincolo de riscul deciziei Guvernului de la Chişinău pentru frontiera de Est a Uniunii Europene, o bună parte din banii (deloc puţini) proveniţi din contrabanda cu ţigări şi alte mărfuri accizabile vor ajunge la autorităţile separatiste de la Tiraspol, care reprezintă un focar de risc, nu doar prentru Chişinău, dar şi pentru Kiev, aflat în stare de război cu Rusia! O parte din aceşti bani probabil vor fi investiţi în procurarea şi producerea armamentului, care peste ceva timp va împuşca în moldoveni, cum s-a întâmplat în 1992, sau ucraineni, cum se întâmplă acum în Donbass…

Dar să admitem că suntem indiferenţi de victimele teroriştilor şi separatiştilor, care mor zilnic chiar sub nasul nostru, în Donbass! Am o întrebare însă, pentru ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Natalia Gherman (care a susţinut şi ea proiectul) şi preşedintele Nicolae Timofti! Conform normativelor şi practicii vamale europene şi chiar internaţionale, pe care cred sau cel puţin sper că ambii le cunosc, magazinele duty-free funcţionează la frontierele vamale ale statelor! Cum le vor explica cei doi gestul Guvernului de la Chişinău partenerilor externi ai Republicii Moldova? Chişinăul recunoaşte că pe Nistru avem frontieră? Republica Moldova este primul stat care recunoaşte independenţa Transnistriei?

P.S. Şi o ultimă întrebare, pentru premierul Gaburici. Îmi dau seama că nu-şi dă seama ce semnează şi ce decizii i se bagă pe gât. Nu crede el oare că semnarea unei astfel de decizii reprezintă un act care prevede şi răspundere? Să-l întrebe pe predecesorul său Iurie Leancă, dacă regretă sau nu că a semnat ce i s-a băgat pe gât în problema BEM!

sursa: balacci.woedpress.com

You may also like

Comments are closed.

By