CODAŞII lumii la CALITATEA DRUMURILOR! Dublarea taxei pentru drum îi jupoaie pe şoferi

a

Ministerul Finanţelor, în politica fiscală care urmează să fie aprobată astăzi de Guvern, îşi propune de majoreze taxa pentru utilizarea drumurilor.

Finanţele explică necesitatea majorării taxei pentru drum cu scopul majorării resurselor financiare necesare finanţării reabilitării reţelei de drumuri în Republica Moldova. Majorarea cu 50% a taxei pentru drum vizează autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

Anual majorarea taxei pentru drum ar putea aduce venituri de 231,9 de milioane de lei la buget.

Astfel dacă până în prezent pentru o maşină cu capacitatea motorului de 2500 centimetri cubi şoferii achitau 750 de lei după majorarea acesta va achita 1500 de lei.

Ministerul Transporturilor a anunţat că în acest an intenţionează să organizeze licitaţii pentru 16 sectoare de drum cu o lungime totală de 330 km şi o finanţare de 287 mil. euro. Este vorba de sectoarele de drum Bălţi-Sculeni-Făleşti, Hâceşti-Leova-Cahul, Chişinău-Porumbeni-Cimişlia. De asemenea vor fi construite drumuri de ocolire a oraşelor Cimişlia, Comrat, Bahmut şi Sloboizia Mare.

Majoritatea drumurilor din Republica Moldova nu corespund traficului după parametrii geometrici și nivelul actual de întreținere. Factorii respectivi favorizează situații periculoase în trafic și respectiv la un număr mare de decedați în accidente rutiere în fiecare an, constată într-un document Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

În prezent circa 26% din drumurile naționale sunt în stare bună sau mediocră, 54% în stare rea și aproximativ 20% în stare foarte rea. Iar în perioada 2007 – 2012 au fost reabilitate peste 250 km de drumuri, inclusiv 60 km de drumuri locale, care se află în stare bună și foarte bună. Însă în ceea ce privește drumurile locale situația rămâne critică, numai 22% din lungimea acestora se află în stare bună sau mediocră și restul în starea rea și foarte rea. Aceasta afectează grav accesul populației rurale la serviciile sociale, de învățământ, medicale, precum și accesul la piață.

You may also like

Comments are closed.

By