Cel mai mare asigurator din Moldova intră pe piaţa ucraineană

a

Compania de asigurare românească ASITO KAPITAL, controlată de MOLDASIG, va prelua 99% din acţiunile asiguratorului ucrainean STAR-POLIS, cu sediul la Kiev.

„Acţionarii noştri au analizat piaţa de profil din Ucraina şi au considerat că există perspective de dezvoltare pe aceasta piaţă. Deşi, în prezent, sunt anumite dificultăţi pe segmentul de profil din această ţară în viitor acestea se vor rezolva. Investiţia a fost una rezonabilă, aşteptăm avizul autorităţilor locale pentru finalizarea tranzacţiei, estimată pentru 30 iunie a acestui an”, a declarat pentru portalul specializat www.xprimm.md Marcel PIRCIOG, Directorul General, ASITO KAPITAL.

Societatea de asigurare STAR-POLIS a fost înfiinţată în anul 2008, având un capital social de 8 milioane grivne (aproximativ 335.000 de euro). Compania a încheiat anul precedent cu un profit net de 5,4 milioane grivne (226 mii euro). STAR-POLIS mai deţine şi o participaţie de 40% la o banca locala – SMARTBANK, astfel că asiguratorul român va deveni şi acţionar la această bancă, potrivit comunicatului de presa publicat pe site-ul băncii SMARTBANK.

„Noul actionariat intetioneaza sa implementeze experienta globala acumulata de-a lungul anilor in vederea dezvoltarii companiei de asigurare din Ucraina, sa extinda lista de produse de asigurare si sa creasca baza de clienti din pietele din Europa Centrala si de Est”, se arata in comunicatul SMARTBANK.

ASITO KAPITAL este deţinută de cel mai mare asigurator din Republica Moldova – MOLDASIG, fiind înfiinţată în 1998. În primii ani de activitate, obiectivul principal al ASITO Kapital a fost asigurarea activelor şi afacerilor derulate de grupul petrolier LUKOIL în România. În anul 2003, compania a început să atragă primii clienţi din afara grupului, atât din segmentul corporate, cât si din cel de retail.

La finalul lui 2014, subscrierile ASITO KAPITAL au totalizat 12,5 milioane de lei (2,8 milioane de euro), în scădere de la 16,3 milioane de lei în 2013. Astfel, compania s-a plasat pe poziţia 33 in topul companiilor locale după volumul de subscrieri, conform INSURANCE Profile.

Portofoliul asiguratorului a fost format în proporţie de circa 24% de asigurări property, 21% – asigurări auto CASCO, 21%  – asigurări de garanţii, 20% – asigurări de răspundere civila, 7% – poliţe de sănătate, respectiv 5,5% – asigurări de accidente şi boală.

MOLDASIG este liderul pieţei de asigurări din Moldova, cu o cotă de piaţă de 23,45%, având subscrieri de 15,13 milioane de euro în anul 2014.

You may also like

Comments are closed.

By