Cea mai mare întreprindere din Moldova a înregistrat anul trecut pierderi de milioane din livrările de gaze

a

Întreprinderea mixtă moldo-rusă, Moldovagaz a achiziţionat, anul trecut puţin peste un miliard e metri cubi de gaz, în timp ce consumatorii au primit cu 9% mai puţin gaz. Diferenţa de 94,1 mil. metri cubi reprezintă pierderile de gaz suportate de companie.

Cel 94 mil. metru cubi de gaz pierderi valorează 575,7 mil. de lei sau 36 mil. dolari SUA.

Potrivit datelor ANRE, Moldovagaz, cel mai mare consumator de gaze rămâne sectorul energetic cu o pondere de 41,4%, urmat de populaţie – 28,9% şi agenţii economici care au consumat 25,3% din total gazului livrat.

În anul 2014 volumul gazului achiziţionat a constituit 1,053 miliarde metri cubi, majorându-se cu 2,1%, fiind influenţat în mare parte de creşterea livrărilor către agenţii economici cu 4,7%.

Încasările pentru gazul consumat s-au redus cu 6,6%, la 5,1 miliarde de lei. Cele mai mari restanţe le au instituţiile bugetare şi sectorul energetic plăţile cărora s-au diminuat cu 10,6% şi respectiv 9,3%.

La sfârşitul lunii martie Moldovagaz s-a adresat ANRE cu solicitarea de majorare a tarifelor la gaze pentru consumatori. Majorarea solicitată de fiind de peste 30%. Tariful mediu actual pentru gazele consumate de moldoveni este 5 566 lei pentru o mie de metri cubi (echivalentul a 278 de euro). Acest tarif a fost calculat la valoarea dolarului de 11,9 lei moldovenești încă în 2011.

Solicitarea de majorare a tarifului la gazul natural pentru consumatorii vine ca urmare a deprecierii leului moldovenesc faţă de dolarul american, asta deşi Gazprom a redus cu 20% preţul gazului livrat Republicii Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By