BNM INTERVINE în FORŢĂ la băncile lui Shor şi schimbă administratorii

IMG_1712

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei face mutări de administratori la băncile lui Shor aflate administrarea specială a băncii centrale.

Astfel, Banca Națională a Moldovei a decis înlocuirea dlui Ion Ropot în calitatea sa de administrator special al Băncii de Economii cu Grigorii Olaru, angajat al BNM.

Grigorii Olaru va continua gestionarea prudentă a băncii aflate sub administrarea specială a BNM și va oferi suportul necesar pentru organele de anchetă în investigarea tranzacțiilor suspecte de la Banca de Economii iar Ion Ropot își va relua atribuțiile sale de serviciu din cadrul Băncii Naționale a Moldovei.

BNM explică înlocuirea administratorului special al Băncii de Economii rotațiea angajaților săi, care exercită funcția de administratori ai băncilor.

De asemenea, CA al BNM l-a înlocuit pe Matei Dohotaru în calitatea sa de administrator special la BANCA SOCIALĂ cu dl Sergiu Berghie, angajat al BNM.

Administratorul sepcial al Unibank, Ruslan Grate, deocamdată rămâne în funcţie.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost devalizate de echivalentul a 1 miliard dolari SUA, iar în rezultat BNM a instituit administrare specială la cele trei bănci la o zi după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, acordându-le un credit de urgenţă de 9,7 miliarde de lei, scadenţa căruia rea la 27 martie curent. Băncile fiind în imposibilitatea de al rambursa, împrumutul a fost transfromat în datorie publică. De asemenea, la 27 martie, Guvernul Gaburici într-o şedinţă secretă a mai aprobat un credit de 6 miliarde de lei.

You may also like

Comments are closed.

By