Bătut în cuie! Alegerile locale vor avea loc pe 14 iunie

a

Alegerile locale urmează să aibă loc la 14 iunie 2015, potrivit unei hotărâri a Parlamentului, aprobată în şedinţa de astăzi.

Anterior, aleşii poporului nu se puteau hotărî asupra fixării datei alegerilor ca urmare a reformei teritorial-administrative şi preconizau că alegerile locale vor avea loc în toamna acestui an.

Legislaţia Republicii Moldova stabilește că alegerile trebuie să aibă loc în cel mult 3 luni de la expirarea mandatelor primarilor. Conform unei hotărâri a Curţii Constituţionale, alegeri locale generale nu pot avea loc înainte de expirarea mandatului actualilor aleşi. De aceea, până la 5 iunie nu pot fi organizate alegeri.

Primarii, consilierii locali și raionali sunt aleși pe un termen de patru ani.

CEC a planificat bugetul electoral pentru 2015 în mărime de 98 de milioane de lei, incluzând amândouă tururi (69 de milioane de lei pentru primul tur şi 29 de milioane pentru turul doi). În aceeaşi zi vor fi organizate trei scrutine. Este vorba de alegerea primarilor (898 de primari), alegerea consiliilor locale de nivelul I (898 de consilii) şi alegerea consiliilor raionale/municipale de nivelul II (32 de raioane, consiliul municipal Chişinău şi consiliul Bălţi).

 

You may also like

Comments are closed.

By