Băsescu dă cărțile pe față: R. Moldova trebuie să aibă și scenariul UNIRII FORTUITE cu Româna

basescu

În cadrul unei conferințe de presă, susținută în timpul vizitei sale la Chișinău, fostul președinte român, Traian Băsescu a vorbit deschis și a spus lucrurilor pe nume. În primul rând, Băsescu a spus că ar fi o iluzie dacă moldovenii ar crede unii politicieni care promit o integrare grabnică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Pentru asta, spune politicianul, este nevoie de timp.

”România a semnat Acordul de Liber Schimb în 1993 și a intrat în UE în 2007, 14 ani. Cine vine cu iluzii că semnarea Acordului de Liber Schimb echivalează cu perspectiva europeană garantată ori nu știe despre ce vorbește, ori știe, dar nu consideră necesar să spună lucrurilor pe nume”, a spus Băsescu.

În același context, fostul șef de stat a reiterat opinia sa privind unirea celor două țări, o soluție ideală, potrivit lui Băsescu, având în vedere situația din regiune și presiunile Kremlinului asupra Ucraina. Pentru aceasta Moldova trebuie să aibă alternative, cum ar fi cea a unirii fortuite cu România.

”Niciodată n-am privit RM altfel ca fiind o țară independentă, dar pe principiul ”același popor, aceeași națiune în două state diferite. Nu înseamnă că această realitate trebuie să rămână așa. Am fost mereu un unonist și cred că românii pot trăi într-un singur stat. Lecția ”Ucraina” cu reacția dură a Moscovei în moment ce a încercat să se îndrepte spre UE este o lecție ce trebuie de ținut cont. Moscova nu va accepta ca Ucraina sau RM să se integreze în sistemele de securitate occidentale – NATO sau nu va accepta cu ușurință integrarea Ucrainei și a RM în sistemele economice ale UE. Sigur Acordul de Liber Schimb este un lucru, integrarea în UE – alt lucru. Mesajul nostru este ca RM să privească la alte alternative și-o spun … sunt un om liber acum, nu mai sunt președintele României … este bine ca RM să aibă și scenariul unirii fortuite cu România, a unirii de nevoie, o unire de bunăvoie necesită timp, transferul mentalităților, educarea populației legată de avantaje, dezavantaje. Există și scenariul în care pentru păstrarea fibrei cețenilor RM și pentru a nu reveni într-un sistem controlat de Moscova este nevoie ca RM să avanseze în baza unei decizii politice susținută de un referendum în care să se explice de ce este bine unirea cu România”, a declarat președintele român, menționând că este prea devreme ca RM să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană pentru că ar putea să primească refuz.

În cadrul aceleași conferințe, Băsescu a menționat că este o onoare și o bucurie să revină în țara noastră. Amintim că fostul președinte român se află în Moldova într-o vizită de două zile. Ieri, șeful statului Nicolae Timofti l-a decorat pe Traian Băsescu cu Ordinul ”Ștefan cel Mare”. Tot pe parcursul zilei de ieri, Băsescu urma să primească cetățenia moldoveneacă, însă acesta a refuzat, motivând că nu este un moment propice având în vedere situația politică din țară.

You may also like

Comments are closed.

By