Asigurările s-ar putea scumpi, pentru că un ucrainean a ŢEPUIT emiţătorii de Carte Verde din Moldova cu 17 mil. de lei

a

Companiile de asigurări din Moldova, care sunt autorizate de a emite Cartea Verde au fost ţepuite de 17 mil. de lei sau echivalentul a 1 mil. de euro, iar acest lucru ar putea duce la suspendarea Republicii Moldova din sistemul internaţional de Carte Verde, pentru neachitarea sumei de 4,25 mil. euro, bani necesari pentru a asigura garanţia financiară externă.

Tranzacţiile au avut loc fără semnătura noului director executiv al BNAA, Mihai Manoli, ales în această funcţie pe 13 ianuarie. Asta deşi Manoli afirmă că imediat după numirea sa, a înştiinţat băncile despre această schimbare şi a solicitat ca fără acceptul său, să nu fie efectuate operaţiuni cu banii Biroului. Potrivit lui Manole, cel puţin două bănci nu au ţinut cont de asta şi au efectuat tranzacţii pe documente figurând semnătura predecesorului său, Aleksandr Pinciuk şi a fostei contabile Silviana Ceban, care ar fi fost angajată de Pinciuk pe vreme când acesta nu mai ocupa funcţia de director executiv.

„Alexandr Pinciuk a efectuat operaţiuni de convertire a resurselor în valută ale BNA şi acest lucru s-a întâmplat pe 16-17 februarie anul curent, exact când leul moldovenesc a atins cea mai înaltă cotă din istoria Republicii Moldova, după care deschide depozite în valută, iar după 5 zile le reziliază, în momentul în care cursul leului a căzut la cea mai joasă cotă ajungând la diferenţa de 5 lei pentru un dolar. Ulterior, toţi banii sunt convertiţi în lei şi plasaţi în două depozite la Agroindbank şi Moldindconbank (băncile sunt controlate de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon n.a) pe trei ani în condiţii extrem de nefavorabile pentru BNAA, că băncile pot penaliza biroul cu 15% din suma depozitului în cazul retragerii anticipate a banilor. Prin aceste operaţiuni, Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto (BNAA) i-au fost aduse prejudicii de 17 mil. de lei”, a declarat Iurie Filip, vicepreşedintele CNPF, într-un briefing de presă.

Filip spune că marţi a avut loc şedinţa Consiliului de Administraţie a CNPF, care a recomandat BNAA să mobilizeze toate resursele financiare existente pentru a asigura garanţia financiară externă. „Există mai multă soluţii pentru completarea fondului de garantare externă. Există posibilitatea de stabilire a unei contribuţii speciale, cu titlu de împrumut sau majorarea procentului defalcărilor în  fondul BNAA de la 2% la 3% din suma vânzărilor”.

Filip a sugerat că majorarea defalcărilor asiguratorilor va duce la diminuarea profitului, dar CNPF este pusă în situaţia de a examina revizuirea preţurilor pentru produsele de asigurare, ca urmare a deprecierii leului moldovenesc. „CNPF analizează profiturile companiilor de asigurări şi a constat o majore a costului despăgubirilor”.

Pe piaţa asigurărilor din Republica Moldova sunt autorizate să vândă Cartea Verde şapte companii. Este vorba de Moldasig, Asito, KlasikaAsigurări, Grawe Carat, Moldcargo, Victoriasigurări şi Donaris Grup. Pe parcursul ultimilor ani între aceste companii de asigurări au avut loc mai multe conflicte şi acuzaţii de practici anticoncurenţiale.

Republica Moldova este membru al Consiliului Biroului Asiguratorilor de Carte Verde din anul 1997, iar drepturile de a emite Carte Verde au mai fost suspendate în 2002 şi anul 2009.

 

You may also like

Comments are closed.

By