Alexandru Tănase despre Filat: un prim-ministru demis pentru corupție este incompatibil cu exercitarea în continuare acestei funcții

alexandru-tanase-1

Presedintele Curții Constituționale, Alexndru Tănase, se arată convins de faptul că decizia din 22 aprilie 2013 a fost una corectă. Una din concluziile hotărarii Curții spune că „Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie este incompatibil cu exercitarea funcţiei şi se află în imposibilitate definitivă de a continua exercitarea mandatului”.

„Am să-l citez pe fostul presedinte Petru Lucinschi care mi-a spus o idee ce mi-a plăcut foarte mult. El a zis că nu neapărat cei care sunt la Curtea Constituțională sunt cei mai destepți, nu neapărat sunt cei mai înțelepți, nu neapărat ei au tot timpul dreptate. Dar ei sunt cei care pun punctul în orice problemă. Este o realitate de care trebuie să ții cont. Asta s-a întmplat atunci (la 22 aprilie 2013 – n. r.). Oamenii au uitat ce debandadă era atunci, ce măcel era în jurul nostru. Această hotărare a oprit acest măcel”, a declarat Tănase în cadrul emisiunii Interpol, de la TV7.

Mai mult, presedintele CC spune că nu a văzut nicio expertiză pertinentă care să demonstreze că decizia Curții nu ar fi fost corectă, iar aprecierile făcute au avut doar conotații politice.

„Cei care simpatizau un partid au avut o atitudine, cei care au simpatizat alt partid au avut o altă atitudine. Nu am văzut nicio expertiză care să fi polemizat pe proiect, să fi combătut măcar un singur argument din proiect. Nu am niciun dubiu că a fost o hotărare perfect corectă. Cei care au venit cu atitudini critice, se bazau pe propriile percepții”, a conchis Alexandru Tănase.

Amintim că la 5 martie 2013 Guvernul Republicii Moldova, condus de premierul Vlad Filat, a fost demis ca urmare a unei moțiuni de cenzură inițiate de PCRM. Moţiunea a vizat Guvernul in corpore.

În hotărârea din 22 aprilie 2013 Curtea Constituţională a stipulat că desemnarea în calitate de prim-ministru a unei persoane care a deţinut această funcţie şi a fost demisă prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie este contrară principiilor statului de drept. Magistrații CC nu s-au expus însă în privinţa celorlalţi membri ai Guvernului.

În toamna anului trecut, întrucat majoritatea din ei au fost incluşi în listele concurenţilor electorali pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, comuniștii au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită interpretarea prevederilor constituţionale sub aspectul elucidării faptului dacă membrii Guvernului demişi prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie sunt compatibili cu exercitarea funcţiei de membru al Guvernului, precum şi dacă aceştia au dreptul de a fi aleşi în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe viitor.

Sursa: Agora.md

You may also like

Comments are closed.

By