AFP: Cea mai săracă ţară din Europa a fost furată de 1 miliard dolari SUA

a

Republica Moldova – ce mai săracă ţară din Europa a fost furată de 1 miliard dolari SUA, notează agenţia de presă AFP.

Procurori anticorupţie şi auditori americani efectuează cercetări în legătură cu tranzacţii „misterioase” prin care suma de un miliard de dolari a „dispărut”, o situaţie stânjenitoare pentru Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa care doreşte să adere la UE.

Scandalul ameninţă să destabilizeze sistemul bancar al fostei republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, suma însemnând „foarte mult” pentru acest stat sărac, comentează site-ul.

Cazul dispariţiei miliardului a ieşit la iveală după ce Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării.

Instituţiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor.

Cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi, iar banii par să fi „dispărut”.

„Nu pot să explic cum poate cineva să fure o sumă atât de mare de bani dintr-o ţară atât de mică”, a declarat recent Pirkka Tapiola, reprezentantul UE la Chişinău.

Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns la presă, o parte din bani ar fi fost transferată către patru bănci ruseşti.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost devalizate de echivalentul a 1 miliard dolari SUA, iar în rezultat BNM a instituit administrare specială la cele trei bănci la o zi după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, acordându-le un credit de urgenţă de 9,7 miliarde de lei, scadenţa căruia rea la 27 martie curent. Băncile fiind în imposibilitatea de al rambursa, împrumutul a fost transfromat în datorie publică. De asemenea, la 27 martie, Guvernul Gaburici într-o şedinţă secretă a mai aprobat un credit de 6 miliarde de lei.

You may also like

Comments are closed.

By