Adio credite ieftine! BNM ţine cu dinţii rata de refinanţare şi majorează la 20% norma rezervelor obligatorii în lei

IMG_1712

În şedinţa de astăzi, Consiliul de Administraţie al BNM a menţinut la 13,5, anual rata de refinanţare.

Rata la creditele overnight a fost menţinută la 16,5%, iar la depozite – 10,5%, iar la rezervele în valută convertibilă la 14%. În acelaşi timp, BNM a majorat norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă cu 2.0 puncte procentuale şi se stabileşte în mărime de 20.0 la sută din baza de calcul începând cu perioada de menținere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 8 iunie 2015 – 7 iulie 2015.

Deciziile respective vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste în contextul readucerii şi menţinerii ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5.0 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale.

Conduita politicii monetare este afectată în continuare de complexitatea balanţei riscurilor, cu accentuarea riscurilor proinflaţioniste. Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, induc riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerțului extern și al remiterilor populației. Acest fapt poate influența dinamica ratei de schimb a monedei naționale față de valutele străine și, ulterior, evoluția inflației. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare.

Deprecierea monedei naționale de la începutul anului curent accentuează presiunile inflaționiste, care în perioadele următoare, prin prețurile bunurilor importate și prin tarifele la serviciile reglementate, iar ulterior, prin efectele de runda a doua, determină IPC să părăsească temporar limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0 la sută.

Menţinerea ratei de refinanţare la 13,5%, anual şi majorarea cu 2 p.p a normelor rezervelor obligatorii în lei şi valută neconvertibilă scumpesc şi m ai mult leul moldovenesc prin sterlizarea lichidităilor din piaţă. Asfel băncile, care au început deja scumpitea creditelor vor mai jora şi mai mult dobânzilor, ca urmare a scumpirii valutei naţionale.

You may also like

Comments are closed.

By