23.3 C
Chișinău
Thursday, July 29, 2021

Zi istorică pentru Republica Moldova! Gazul românesc a trecut Prutul

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

De astăzi, oficial Republica Moldova importă gaz fin România. Primii beneficiari sunt locuitorii satului Zagarancea, raionul Ungheni, la platforma C a gazoductului Iași – Ungheni.

“Am reuşit să ne conectăm la piaţa energetică a Uniunii Europene care ne oferă mai multe soluţii pentru securitatea energetică. Guvernul doreşte ca acest gazoduct să fie adus până la Chişinau”, a declarat la eveniment viceministrul Economiei Valeriu Triboi. 

Triboi a afirmat că tariful aprobat de ANRE nu se va modifica, dar nu e exlus eventuale reduceri a tarifului, dacă gazoductul va fi construit până la Chișinău unde se află circa 60% din totalul consumatorilor de gaz.

Valeriu Triboi a spus că până în luna iulie curent va fi încheiată proiectul de fezabilitate a viitorului gazoduct, iar lucrările de construcţie ar urma să se încheie până la finele lui 2017.

În anul 2015, prin conducta Iaşi–Ungheni, Republica Moldova va primi peste un milion de metri cubi de gaze naturale la un preţ de 1010 lei româneşti, echivalentul a circa 255 de dolari americani, cu peste 70 de dolari mai ieftin decât gazul rusesc.

 

 

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img