VIN NOI SCUMPIRI! Leul îşi va continua deprecierea, iar BNM ne abureşte cu criza din regiune şi comprimarea remitenţelor

IMG_1711

Banca Naţională ţine una şi bună că leul moldovenesc se depreciază ca urmare a situaţiei dificile economice regionale, în timp ce economiştii susţin că motivele invocate de BNM influenţează deprecierea cu 25-30%. Cauza principală fiind scoaterea din ţară a 1 miliard dolari SUA de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

„Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, induc riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerțului extern și al remiterilor populației. Acest fapt poate influența dinamica ratei de schimb a monedei naționale și, ulterior, evoluția inflației”, susţine BNM raportul privind evoluţia inflaţiei în februarie curent.

Banca centrală spune că escaladarea tensiunilor geopolitice din regiune ar putea genera noi scumpiri în Republica Moldova, iar deprecierea monedei naţionale va genera scumpiri în perioada următoare la produsele de import, la energia electrică şi gaz. Acest lucru va influenţa creşterea preţurilor celelalte tipuri de produse, ceea va determina o inflaţie mai mare faţă de prognoza BNM de 5% ± 1.5 puncte procentuale.

În luna februarie, rata anuală a inflației a constituit 6.5 la sută, majorându-se cu 1.8 puncte procentuale față de nivelul lunii precedente și fiind cu 1.1 puncte procentuale superior celui din luna februarie 2014. Această evoluție a fost determinată, în principal, de contribuția din partea inflației de bază și a prețurilor la produsele alimentare de 3.5 și, respectiv, 2.1 puncte procentuale. Prețurile reglementate și cele la combustibili au contribuit la inflația anuală cu 0.6 și 0.3 puncte procentuale, respectiv.

Preşedintele Ligii Bancherilor, Dumitru Ursu declara la începutul săptămânii că factorii externi au influenţat deprecierea leului cu 25-30%. „Deprecierea leului a fost influenţată de politica monetară a BNM şi pierderea încrederii populaţiei în sistemul bancar”.

Ursu spunea e de părere că a avut loc o deformare a pieţei valutare a Republicii Moldova, sugerând că leul a fost depreciat artificial în condiţiile în care BNM le-a susţinut cu lei şi valută, asta după ce au fost furate de 13 miliarde de lei, care au fost convertiţi în dolari şi transferaţi în străinătate.

 

You may also like

Comments are closed.

By