26.2 C
Chișinău
Wednesday, June 23, 2021

Veste proastă pentru Caravita şi cei din spatele ei. Degrabă vor fugi pe coridoarele instanţelor de judecată, spune Ioniţă

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Fostul preşedinte al Comisiei pentru Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă  a declarat după audierile de la CNA că a prezentat anchetatorilor noi dovezi în dosarul Băncii de Economii despre cum au fost scoşi banii şi cum sunt utilizaţi în prezent.

„Am prezentat schema prin care banii de la Banca de Economii au fost scoşi din bancă, iar ulterior aduşi în ţară pe conturile Caravita”.

Ioniţă a spus că a prezentat toate detaliile despre cum au fost scoşi banii de la Banca de Economii. „Probele pe care le-am prezentat sunt suficiente nu doar pe companie, dar şi pe cei care stau în spate. Am o veste proastă pentru Caravita şi cei din spatele ei. În curând vor fugi pe coridoarele instanţelor de judecată”.

Fostul preşedinte al Comisiei pentru Buget şi Finanţe a spus că în urma dovezilor pe care le-a prezentat au fost intimidaţi mai mulţi membri ai familiei sale.

„Am înţeles că pe toate probele pe care le-a prezentat, în cazul jafului de la BEM, sunt dosare şi am senzaţia că acest caz va fi dus până la capăt”, a mai adăugat Ioniţă.

El a menţionat că în prezent trebuie să fie găsită o soluţie cum banii furaţi de  la BEM să fie returnaţi cetăţenilor. „Deşi este foarte greu de demonstrat, nu este imposibil”.

Veaceslav Ioniţă a făcut mai multe dezvăluiri cum a fost furată Banca de Economii. În luna septembrie 2014 Ioniţă a făcut publică prima schemă de furt a banilor din BEM prin intermediul acordării de credite compromise. Atunci a prezentat documente confirmative pentru suma de peste 500 milioane lei, însă estima că prin intermediul acelei scheme s-au furat până la 3 miliarde lei.

Însă, ulterior s-a dovedit că prima schemă de furt a fost mai degrabă un antrenament, pe lângă a doua schemă, pe care a descris-o la 29 ianuarie curent pentru portalul moldova24. Prin intermediul creditelor interbancare BEM-Banca Socială, gajuri și plasări de bani peste hotarele țării, din BEM au fost sustrase cel puțin 11 miliarde lei.

La sfârşitul anului 2014 BNM a instituit administrare specială la BEM, Banca Socială şi Unibank ca urmare a tranzacţiilor suspecte din cele trei bănci, iar în februarie curent, compania americană Kroll a venit în Republica Moldova să investigheze fraudele de la cele trei bănci.

 

 

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img