Trist dar adevărat: Până în 2050 moldovenii ar putea rămâne fără pensii. Mai mulţi mor decât se nasc

a

Deficitul înregistrat de Bugetul de Asigurări Sociale de Stat din Republica Moldova a fost de 1,1 miliarde de lei sau 1% din PIB. Astfel, putem constata ca BASS îşi pierde caracteristicile de buget independent si sustenabil bazat pe autofinanţare, devenind de la an la an dependent de finanţările externe, potrivit declaraţiei lui  Oleg Verejan, Preşedintele Asociaţiei Actuarilor din Republica Moldova (AAM) pentru portalul specializat www.xprimm.md.

Potrivit unui raport recent realizat de către AAM, în anul 2014 pensia medie a fost de doar 1.050 lei/persoana, suma care nu acoperă nici minimul necesar pentru supravieţuire. De asemenea, în medie, o persoana care s-a pensionat în anul 2014 primea o pensie care acoperea numai 28% din ultimul salariu. Conform prognozelor AAM, acest procent s-ar putea reduce pana la 12% in anul 2050, situaţie evidenţiată de modificările demografice nefavorabile.

Printre principalele motive care au dus la aceasta situaţie se numără efectele crizei economico-financiare mondiale, care s-au reflectat si asupra economiei naţionale, îmbătrânirea populaţiei, precum si încetinirea creşterii venitului din contribuţii obligatorii (circa 7,5% mediu pe an), se arată în raportul întocmit de AAM.

De asemenea, sistemul de asigurări sociale din Moldova se confruntă şi cu creşterea numărului de pensionari noi stabiliţi. Astfel, în perioada anilor 2007-2010, numărul de pensionari pentru limita de vârstă creştea în medie cu 1.700 de persoane pe an, in timp ce în perioada anilor 2011-2014, numărul de persoane pensionate a crescut in medie cu 11.700 de persoane pe an.

Situaţia demografică pune presiune pe sistemul de asigurări sociale

Populaţia Republicii Moldova se va diminua în următorii ani pe fondul unei rate mai mici a natalităţii, comparativ cu cea a mortalităţii, dar şi din cauza emigrării, arată raportul AAM. Ca rezultat, creşte ponderea populaţiei vârstnice (60 ani şi peste), în timp ce ponderea populaţiei tinere (0-14 ani) şi adulte (15-59 ani) se va diminua.

Astfel, in anul 2014 aproape 15,2% din populaţie avea peste 60 de ani, însa conform previziunilor pentru anul 2020 acest procent va ajunge la 18,2%, iar in 2050 la circa 32%.

You may also like

Comments are closed.

By