Transparenţă de ochii lumii! Patronii media vor trebui să-şi dezvăluie identitatea şi sursele de finanţare

a

Patronii instituțiilor mass-media din Republica Moldova sunt obligaţi să publice datele despre proprietari şi să declare sursele de finanţare. Ei vor avea la dispoziţie jumătate de an, potrivit modificărilor operate la Codul Audiovizualului adoptate în şedinţa de astăzi a Legislativului.

Potrivit modificărilor, radiodifuzorii privaţi sunt obligaţi să facă public numele proprietarilor și beneficiarilor care stau în spatele instituţiei, inclusiv să declare cota de participare la capitalul social. Modificările obligă proprietarii de media să facă publice informaţiile despre sediul şi numele producătorilor de programe.

Deputata fracţiunii PL, Corina Fusu a venit cu un amendament de a interzice companiile off shore în acţionariatul mass-media, însă propunerea a fost respinsă deoarece nu a acumulat numărul necesar de voturi.

„Din punctul nostru este o mimare şi o sfidare a bunului simţ pentru că în condiţiile RM este foarte greu de demonstrat cine sunt proprietarii media. PL a venit cu un amendament, care interzice companiile off shore în proprietatea instituţiilor media”, a spus Fusu.

Deputata PL susţine că în prezent asistăm la mimarea transparenţei, neacceptând amendamentul de a interzice zonele off shore de alianţa mimată (PLDM-PD- PCRM n.a) şi care spune că ne va duce în UE. Îmi pare foarte rău că libertatea de exprimare degradează pe zi ce trece tocmai din considerentul că partidele politice din ţara noastră pot face excepţie de la celelalte state membre al Consiliului Europei şi îşi pot permite finanţarea televiziunilor şi partidelor politice. Lucrul acesta a fost demonstrat prin multiplele monitorizări din timpul campaniei electorale din 30 noiembrie 2014. Toţi au ajuns la concluzia că PD are în proprietate 4 televiziuni, PLDM – 3. Lucrul acesta se demonstrează foarte uşor prin politica editorială şi timpul acordat acestor partide.

You may also like

Comments are closed.

By