Timofti se simte bine printre foștii colegi. DISCURSUL președintelui la Adunarea Generală a Judecătorilor

timofti

Președintele țării, Nicolae Timofti a participat, astăzi, la Adunarea Generală a Judecătorilor în cadrul căreia a ținut un discurs. Șeful statului a menționat că se simte bine printre foștii colegi și a ținut să amintească magistraților să-și onoreze profesia cu demnitate și să contribuie la dezvoltarea societății.

”Mă simt bine atunci când sunt între colegi, să ascult, îmi amintesc din cele trăite și care sunt problemele actuale ale justiției. Reforma justiției a devenit o temă de actualitate, calitatea justiției este un angajament politic. Această temă este nelipsită în toate discuțiile pe care le avem cu partenerii de dezvoltare și este prezentă în ziare și TV.

Să fie clar pentru toată lumea că evoluția noastră depinde și de calitatea justiției. Multe probleme le cunosc. Avem legi europene, vor urma și altele. S-au investit importante resurse în infrastructură. Am participat la deschiderea câtorva centre renovate. În afară de unele judecătorii, patru instanțe de primul nivel din Chișinău, dar acum se lucrează.

Azi judecătorii beneficiază de o salarizare peste media din țară și cred că majorarea salariilor a fost una importantă pentru independența dvs, așa au procedat toate statele care au transformat domeniul. Dvs beneficiați de un tratament preferențial. Trebuie să dați dovadă și de o responsabilitate pe măsură. Oamenii așteaptă de la voi să faceți dreptate.

Cunosc și reacțiile neadecvate ale criticilor aduse de presă. Poate și presa greșește, dar greșelile judecătorilor pot fi mai mari. Cei care ați fost promovați în ultimii ani și ați avut convorbiri cu mine și știți ce recomandări am făcut. Este importantă și conduita dvs publică, din afara sălii de judecată. Poate fi o persoană judecător dacă a pierdut încrederea oamenilor? Anul trecut 40 de judecători au părăsit acest domeniu dintr-un motiv sau altul.
Reiterez că promovarea judecătorilor să se facă pe principii profesionale. CSM și alte structuri de control vor continua să promoveze regulile de selectare și promovare a judecătorilor. Am susținut reformarea, dar problema de a selecta un judecător cere mai mult. Noi uităm de calitățile omenești. Colegiul disciplinar trebuie să arate rezultate, sesizările și petițiile să fie examinate cu maximă obiectivitate. Aici ajungem la corupție. În vizor trebuie să fie magistrații care interpretează abuziv legea. Ei mai știu să repartizeze loturi de pământ în locul Primăriei. Nu va fi susținut nici un judecător care face astfel de abuzuri.

Avem zeci sau chiar sute de cazuri când proprietățile sunt retrase abuziv. Investitorii străini nu vor veni într-o țară, unde nu funcționează justiția. Eu vorbesc de unii judecători, nu despre tot sistemul. Sunt unii judecători, care trebuie singuri să decidă ce să facă mai departe. Unii judecători chiar au blocat acțiunile instituțiilor de stat.

Instanța de judecată poate constata anumite acte ilegale, dar nu poate substitui alte instituții. Cine poate spune câți dintre acești judecători au fost trași la răspundere penală? Din păcate unii continuă să lucreze în sistem, iar imaginea justiției suferă din cauza lor.

Trebuie să analizăm și ceea ce spune presa atunci când greșim, chiar dacă ne mai supărăm. Fiecare judecător trebuie să fie conștient că funcția care i-a fost încredințată este una importantă. Mă întâlnesc cu judecători din alte țări, aceștia sunt persoane respectate în localitate, în țară. Peste tot el trebuie să nu uite că este judecător. De decizia dvs depinde soarta omului. De calitatea justiției depinde starea economică a țării și a oamenilor. Am încredere că sunteți în stare să faceți dreptate pentru cetățenii RM și să contribuiți la dezvoltarea societății noastre”.

You may also like

Comments are closed.

By