Scădere RECORD a rezervelor valutare! BNM a pierdut peste 1 miliard dolari SUA

IMG_1712

Deprecierea leului continuă să erodeze rezervele valutare ale Republicii Moldova în condiţiile în care de la începutul anului trecut Banca Naţională a Moldovei a pierdut 1,021 miliarde USD din rezerva valutară.

În doar o săptămână (13-20 februarie) activele oficiale de rezervă s-au redus cu peste 51 mil. dolari SUA şi au atins nivelul de 1,8 miliarde dolari SUA nivel practic egal cu cel de pe 18 martie 2011.

De la începutul anului curent rezervele valutare s-au comprimat cu aproape 16%. Economiştii susţin că vina pentru reducerea galopantă a rezervelor valutare o poartă exclusiv BNM în condiţiile în care a cumpărat masiv valută de pe piaţă sufocând circuitul monetar cu lei.

În mare parte BNM a utilizat rezervele valutare pentru intervenţiilor pe piaţa valutară ca urmare a deprecierii leului moldovenesc.

Experţii economici avertizează că Republica Moldova va intra într-o situaţie economică dificilă în condiţiile în care finanţatorii străini acordă finanţări doar în condiţiile în care ţara un acord cu FMI.

You may also like

Comments are closed.

By