SACII CU BANI l-au ameţit pe Shor! Depozitele BEM, Banca Socială şi Unibank erau plasate cu 0% în Rusia

a

Jaful de la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială şi situaţia de pe piaţa valutară urmează să fie discutate astăzi în Parlament în urma raportului întocmit de comisia de anchetă. Ieri, Valeriu Streleţ de la PLDM spunea că raportul comisiei este sceret, iar şedinţa ar putea să fie închisă. Decizia va fi luată de deputaţi.

Potrivit raportului, care este secret în posesia căruia a intrat redacţia deschide.md, Banca de Economii a plasat 21,2 miliarde de lei sub formă de depozite la patru bănci în lunile octombrie-noiembrie 2014. Este vorba de Banca Socială – 10,94 miliarde de lei, Alefbank din Rusia – 5,91  miliarde de lei şi Interprombank şi Gazprombank la fel din Rusia câte 3,42 miliarde şi respectiv 907,5 mil. de lei.

În raport se spune că depozitele erau fără dobândă, în timp ce BEM a atras depozite de la populaţie şi bănci la o rată de 3%.

Tot în acea perioadă Banca de Economii a acordat credite de circa 12 miliarde de lei. Împrumuturile au fost acordate la patru companii, Provolirom, Drucard, Caritas şi Voximar. Cel mai interesant este că banca a raportat creditele respective ca asigurate cu depozitele de la băncile din Rusia.

Banca Socială a acordat credite în sumă de 8,13 miliarde de lei, iar Unibank în valoare de 1,8 miliarde de lei.

Ilan Shor controlează cele trei instituţii financiare, iar la BEM a deţinut şi funcţia de preşedinte al CA până la instituirea dministrării speciale de către BNM la sfârşitul luniii noiembrie anul trecut.

Fostul preşedinte al Comisiei pentru Buget şi Finanţe, Veaceslav Ioniţă susţine că operaţiunile efectuate de cele trei bănci sunt o spălare de bani, scoaterea ilegală a banilor din țară sau otkat. „Banii sunt depuși pentru 30 zile cu prelungirea automata. Motivul ? Pentru 30 zile dobânda 1,6% conform Bursei din Rusia, pentru 180 dobânda 2,66% sau de două ori mai mult. JAF !!!!!!!!!!!”

Ioniţă spune pe blogul său că prin urmare, orice încercare de a divulga informații cu privire la ”responsabilii” celui mai mare furt din istoria țării, se transformă în dosar penal. Altfel spus, are loc intimidarea tuturor celor care vor să afle adevărul, cei care vor să afle cine stă în spatele miliardelor furate de la BEM, care, de altfel, ar trebui să fie informație de ordin public, or banii aparțin cetățenilor!

„Raportul comisiei de anchetă privind situația financiar-bancară, deși urmează să fie prezentat azi, în plenul Parlamentului, a fost făcut deja public în presă. Iar cel mai curios fapt este că acest raport nu răspunde la majoritatea întrebărilor care îi frământă pe oameni!”, a conchis Ioniţă.

You may also like

Comments are closed.

By