13 C
Chișinău
Monday, April 19, 2021

Putin scutură haznaua statului pentru a plăti pensiile bătrânilor din Transnistria: MILIOANE DE DOLARI pentru „BUNĂSTAREA” enclavei

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Moscova a transferat Tiraspolului 522 mil. ruble ruseşti sau echivalentul a 8,6 mil. dolari SUA pentru suplimentul la pensie, potrivit declaraţiei liderului separatist Evghenii Şevciuk.

Liderul de la Tiraspol a spus că banii sunt prevăzuţi pentru achitarea adaosurilor la pensii pe parcursul primului semestru, dar din cauza deprecierii, sumele vor fi mai mici faţă de anul precedent.

Federaţia Rusă acordă ajutor financiar Transnistriei din anul 2006. Banii, în mare parte sunt destinaţi suplimentării pensiilor transnistrenilor, pentru asigurarea cu hrană a copiilor din grădinițe și din școli, dar și pentru acordarea unor credite preferențiale în agricultură.

Ajutorul pentru pensionarii din Transnistria este de 165 ruble transnistrene.

La sfârşitul anului trecut, administraţia de la Tiraspol anunţa că nu va mai plăti adaosul la pensie, deoarece economia Transnistriei este în pană, iar Rusia nu a mai transferat bani. Ba mai mult pensiile au început să fie achitate cu o treime mai puţin, restul urma să fie achitat pe măsura acumulărilor la buget. Tiraspolul îşi argumenta decizia că veniturile la buget s-au redus constant în ultimele luni din cauza crizei ucrainene și a ceea ce numește drept blocadă economică impusă de Kiev și Chișinău – o acuzație respinsă de Moldova și Ucraina.

Pensia minimă în regiunea transnistreană este de 606 ruble – mai puțin de 60 de dolari, iar numărul pensionarilor este de aproximativ 140 de mii.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img