Preţurile de consum au crescut în februarie cu 2,2%. Rata anuală a inflaţiei se plasează la 6,5%

a

Preţurile de consum au fost mai mari cu 2,2% în februarie faţă de ianuarie, cu creşteri de 2,1% la alimente şi aproape 3,7% la mărfuri nealimentare şi de 0,3% la tarifele serviciilor, iar rata anuală a inflaţiei s-a situat la 6,5%, a anunţat Biroul Naţional de Statistică.

La alimente cele mai mari scumpiri s-auz înregistrat la fructe proaspete – cu 10,9% (în special: fructe exotice – cu 16,4%, citrice – cu 12,0%, fructe de livadă sămânţoase – cu 7,5%), legume proaspete – cu 10,3%. În schimb s-au ieftinit ouăle cu 16,3%, slănină neprelucrată – cu 8,6%.

Electrocasnicele s-au scumpit cu 25%, în schimb s-au redus preţurile la gazul lichefiat şi ţigări cu 0,1% şi respectiv 2,7%.

În categoria serviciilor, s-au majorat preţurile la transportul aerian cu 6%, confecţionarea mobilei – cu 3,9%, serviciile hoteliere – cu 3,3%.

La începutul lunii februarie Banca Naţională a Moldovei a modificat în creştere prognoza de inflaţie pentru acest an, la 5,8% cu 1,2 puncte procentuale mai mult faţă de prognoza anterioară. BNM spunea trendurilor de depreciere a valutelor economiilor partenere de comerț vor alimenta deprecierea monedei naționale cu repercusiuni proinflaționiste asupra prețurilor de consum.

 

You may also like

Comments are closed.

By