NAȚIONAL FM: AGRICULTORII, DEZAMĂGIȚI DE ÎNTÂLNIREA CU GABURICI

Gaburici

Fermierii au fost “lăsați cu ochii în soare”. În cadrul întâlnirii , care a avut loc astăzi cu prim-ministrul, Chiril Gaburici, ministrul Agriculturii, Ion Sula și cel al Finanțelor, Anatol Arapu, agricultorii nu au primit răspunsuri concrete la întrebările lor, privind bugetul fondului de subvenționare sau prețurile mari la carburanți.

Potrivit președintelui Uniunii Asociațiilor de Producători din Moldova, Alexandru Slusari, suma de un miliard 200 de milioane de lei solicitată de agricultori pentru fondul de subvenționare a fost respinsă de reprezentanții Executivului. El susține că cele 610 milioane de lei prevăzute pentru subvențiile din acest an nu sunt nici pe departe suficiente, mai ales că din acești bani, 200 de milioane vor reveni agricultorilor care nu și-au primit subvențiile anul trecut.

“Cu părere de rău, mai multe probleme au rămas nesoluționate. Cifra pe care am propus-o noi, de un miliard două sute fondul de subvenționare, nu a fost susținută. La 5 probleme pe care le-am pus, am primit răspuns cât de cât plauzibil la câteva: unul ce ține de TVA, care rămâne la 8%, dar la celelalte nu am primit niciun răspuns concret. Ministrul Finanțelor a anunțat că Fondul de Subvenționare rămâne la 610 milioane de lei, ceea ce a inacceptabil pentru noi”, a declarat președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Pe de altă parte, premierul ,Chiril Gaburici, a îndemnat fermierii să investească pentru o calitate mai înaltă a produselor și a promis că va căuta resurse externe pentru a suplini sprijinul financiar oferit sectorului agricol.

“Vom căuta resurse, vom discuta și cu partenerii de dezvoltare și vom vedea cum vom atrage fondurile de subvenționare. ”, a menționat prim-ministrul, Chiril Gaburici.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula s-a arătat la fel de optimist ca șeful Executivului. El susține că rezultatele întrevederii sunt pozitive și că vor urma discuții pentru a oferi mai multe răspunsuri agricultorilor.

”Urmează pe segmente sectoriale să venim cu răspunsuri pentru producătorii agricoli”, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sula.

Reamintim că fermierii au înaintat mai multe cerințe autorităților, cele mai strigente fiind deblocarea fondurilor europene, eliminarea accizelor la carburanți, micșorarea prețurilor produselor petroliere, materialelor de uz fitosanitar și ca Fondul de Subvenționare să fie de un miliard 200 de milioane de lei.

Autor: Adriana Făureanu

sursa: NAȚIONAL FM

You may also like

Comments are closed.

By