Moldovenii şi-au pierdut încrederea în leu! Cumpără masiv euro şi dolari

a

Piaţa valutară în numerar (tranzacţiile de cumpărare/vânzare contra lei moldoveneşti a principalelor valute străine efectuate pe piaţa valutară internă) s-a majorat 12,6% şi a constituit 297,4 mil. dolari SUA, în februarie, faţă de luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.

Valoarea tranzacţiilor s-a majorat ca urmare a creşterii operaţiunilor de vânzare-cumpărare principalelor valute tranzacţionate în Republica Moldova. Cea mai mare creştere au avut-o tranzacţiile cu euro – 32,5% şi dolari SUA – 9%, în timp ce tranzacţiile cu celelalte valute au fost în scădere. Ruble ruseşti (-13,4%), leul românesc – (11,5%)şi hrivna ucraineană (-20%).

În ianuarie că moldovenii au vândut echivalentul a 158,6 mil. dolari SUA şi au cumpărat 138,8 mil. dolari SUA mai mult cu aproape 50 p.p faţă de luna precedentă. Cumpărările de dolari au urcat la 64 mil. dolari SUA 55 p.p mai mult, iar cele în euro au crescut 49 p.p la echivalentul a 68 mil. dolari SUA.

Experţii explică majorarea cumpărărilor de valută prin faptul că populaţia şi-a pierdut încrederea în leul moldovenesc.

Conform statisticilor BNM, cea mai tranzacţionată valută pe piaţa în numerar a fost euro cu o pondere de 50,6% din total, în scădere cu 1,6 puncte procentuale în raport cu luna ianuarie 2015. Valoarea operaţiunilor de vânzare-cumpărare a euro a  constituit echivalentul a 150,4 mil. USD. Moneda americană a fost tranzacţionată în volum de 111,6 mil. USD, iar ponderea acestei valute în totalul tranzacţiilor a crescut cu 5,6 puncte procentuale la 37,5% din total.

În februarie tranzacţiile în ruble ruseşti au însumat echivalentul a 4 mil. USD în descreştere cu 13,4% faţă de ianuarie, ponderea leului românesc în total tranzacţii valutare s-a comprimat cu 0,2, iar hrivna ucraineană cu 0,1%.

You may also like

Comments are closed.

By