Moldovenii au vorbit la telefon 11,5 ani

a

Moldovenilor le place sa vorbească la telefon. Acest lucru reiese dintr-un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii potrivit căruia în anul 2014 traficul de voce a fost de peste 6 miliarde de minute, altfel spus 11,5 de ani de convorbiri telefonice. Grosul pieţei este deţinut de operatorii de telefonie mobilă.

Cel mai mare număr mediu lunar de minute vorbite la telefonul mobil (266 minute) a revenit clienților Orange Moldova. Un utilizator final deservit de Moldcell a vorbit la telefon în mediu lunar 149 minute, iar cel deservit de Moldtelecom – 102 minute.

Sporirea traficului de voce în rețelele mobile s-a produs pe fundalul unei diminuări uşoare a numărului de utilizatori ai acestui tip de telefonie și a veniturilor obținute din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă.

Astfel, volumul total al acestor venituri s-a micșorat, faţă de anul 2013, cu 1,1% şi a însumat 3 mld. 453,4 mil. lei. Veniturile  Moldtelecom au scăzut cu circa 7,4% şi au constituit 122,8 mil. lei, iar cele înregistrate de Orange Moldova s-au redus cu 2,7% şi au alcătuit 2,4 mld. lei. Totodată, Moldcell a sporit volumul vânzărilor cu 4,3% şi a obţinut 929 mil. lei.

Diminuarea ușoară a veniturilor şi a numărului de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă este explicată prin migrarea acestora la servicii voce oferite în rețeaua Internet și prin renunțarea unei părți a consumatorilor la utilizarea cartelelor SIM după finalizarea campaniilor promoționale a serviciilor desfăşurate de furnizorii de telefonie mobilă.

Traficul total de mesaje a crescut cu circa 53% și a însumat peste 1,16 miliarde.

La 31 decembrie 2014, numărul total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a fost de 4,3 mil. de utilizator cu 1,3% mai puţin faţă de anul precedent.

În ceea ce priveşte cota de piaţă a operatorilor de telefonie, Moldcell şi-a majorat-o cu 1,5 p.p, la 27%, la Orange s-a redus cu 1,2 p.p, la 69,4%, iar Moldtelecom are o cotă de 3,6%.

You may also like

Comments are closed.

By