Moldovenii au rămas fără bani! Piaţa valutară în numerar s-a comprimat cu peste 22%

a

Reducerea transferurilor din străinătate, dar şi deprecierea masivă a leului moldovenesc faţă de dolar şi euro a lăsat moldovenii fără valută străină în condiţiile în care piaţa valutară în numerar (tranzacţiile de cumpărare/vânzare contra lei moldoveneşti a principalelor valute străine efectuate pe piaţa valutară internă) s-a redus cu 22,2% şi a constituit 264 milioane dolari SUA, în ianuarie, faţă de luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.

Valoarea tranzacţiilor s-a comprimat ca urmare a reducerii operaţiunilor de vânzare-cumpărare principalelor valute tranzacţionate în Republica Moldova. Cea mai mare cădere au avut-o tranzacţiile leilor româneşti – 31,6%, euro – 24,5%, ruble ruseşti – 22,7%, şi dolari – 18,3%.

Experţii explică reducerea tranzacţiilor de pe piaţa valutară în cash şi ca urmare a reducerii fluxului de remitenţe Rusia ca urmare a deprecierii rublei ruseşti, dar şi a condiţiilor mai dure impuse de Kremlin pentru migranţi. Peste 60% din total transferurilor din străinătate provin din Rusia.

Conform statisticilor BNM, cea mai tranzacţionată valută pe piaţa în numerar a fost euro cu o pondere de 52,2% din total, în scădere cu 1,7 puncte procentuale în raport cu luna decembrie 2014. Valoarea operaţiunilor de vânzare-cumpărare a euro e constituit echivalentul a 138 mil. USD. Moneda americană a fost tranzacţionată în volum de 84,2 mil. USD, iar ponderea acestei valute în totalul tranzacţiilor a crescut cu 1,5 puncte procentuale la 31,9% din total.

În ianuarie tranzacţiile în ruble ruseşti au însumat echivalentul a 33,7 mil. USD în descreştere cu 22,7% faţă de decembrie, leul românesc a fost tranzacţionat în volum de 1,3 mil. USD (-31,6%), iar hrivna ucraineană – 1 mil. USD (-16,7%).

You may also like

Comments are closed.

By