Ministrul afacerist, Andrei Usatâi pus sub învinuire în dosarul ipotecării spaţiilor de la Spitalul Republican

a

Dosarul privind ipotecarea parterului Spitalului Clinic Republican a ajuns pe masa procurorilor. Cinci persoane, inclusiv ex-ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi au fost puse sub învinuire.

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală pornită pe fptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către persoane cu demnitate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii şi au remis dosarul procurorilor. Fostul ministru al Sănătăţii, şeful interimar al Spitalului republican, un notar, un registrator de stat, dar şi şeful Direcţiei juridice a Ministerului sunt învinuite de cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice, drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice.

În fapt, între Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Spitalul Clinic Republican, SRL”Magnific”, în calitate de investitor şi SRL “Euromed Diagnostic”, în calitate de partener privat, a fost semnat un contract pentru realizarea unui parteneriat public privat pentru servicii de radiologie şi diagnostic imagistic în beneficiul Spitalului Clinic Republican pe un termen de 12 ani.

Pe 14 octombrie 2012, partenerul privat a cerut Ministerului Sănătăţii o scrisoare de garanţie pentru a o prezenta unei instituţii financiare, în scopul asigurării rambursării sumelor investite în construcţie şi în legătură cu solicitarea de majorare a sumei de finanţare în vederea extinderii suprafeţei construcţiei capitale. Drept răspuns, ministrul semnează scrisoarea prin care îşi exprimă acordul privind ipotecarea bunurilor – proprietate publică.

Ulterior, directorul-interimar al Spitalul Clinic Republican, având acordul Ministerului Sănătăţii, exprimat prin scrisoarea de garanţie „referitor la instituirea ipotecii de către Ministerul Sănătăţii (în calitate de terţă persoană)”, fiind gestionar al bunului, proprietate publică inalienabilă şi interzisă în circuitul civil, a încheiat contractul de ipotecă cu instituţia financiară şi a dispus reorganizarea Spitalul Clinic Republican. Astfel, în condiţiile contractului, odată cu emiterea ordinului citat, banca era în drept să iniţieze procedura de exercitare a dreptul său de ipotecă asupra bunului adică să intre în posesia parterului Spitalului.

Prin acţiunile sale, ministrul Sănătăţii, neavând dreptul de a-şi exprima acordul privind instituirea ipotecii asupra bunului care face parte din domeniul public, acţionând în participare cu şeful Direcţiei juridice a ministerului,  care a pregătit scrisoarea, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu şi a organizat depăşirea atribuţiilor de serviciu de către  şeful interimar al Spitalului Clinic Republican. Totodată, în cadrul urmăririi penale au mai fost trase la răspundere un notar public şi registratorul OCT Chişinău care, potrivit legii, nu aveau dreptul să autentifice şi, respectiv, să înregistreze contractul menţionat.

Procurorii urmează să întocmească rechizitoriul şi să expedieze cazul în judecată.

You may also like

Comments are closed.

By