MADE IN MD: Pentru ajutoarele oferite oamenilor, Renato Usatîi a plătit impozite de 3,4 milioane de lei

usatii

Prevederile Codului fiscal al Republicii Moldova privind filantropia sunt de-a dreptul absurde, având în vedere că în ţările civilizate actele de binefacere nu se impozitează

În anul 2014 Renato Usatîi a declarat la Fisc 19 mil. 176 mii de lei, iar pentru că aproape toată această sumă a mers pentru acte de caritate, el a meritat pe deplin titlul de “Filantropul anului în Moldova”, notează Ru1.md. Pe parcursul anului trecut, Usatîi a ajutat material familii cu mulţi copii, persoane cu dizabilitắți, veteranii de război şi familiile acestora. Din banii lui Renato Usatîi au fost operaţi mai mulţi copii, au fost construite mai multe terenuri de joacă, au fost renovate teatre, au fost salvate mai multe clase, ce urmau să fie închise în rezultatul aşa numitei optimizări.

Astfel, Renato Usatîi s-a oferit necondiţionat să finanţeze ceea ce statul nu a fost în stare, însă, în consecinţă, totul s-a întors împotriva lui.

“În ultimele patru luni angajaţii poliţiei au interogat în toată ţara persoane, cărora le-am oferit diferite ajutoare financiare, şi nu înţelegeam de ce o fac. Încercând să aflu despre ce este vorba, un angajat al organelor de drept mi-a spus că aceste acţiuni se desfăşoară pentru a identificarea valorii sumei cheltuite de mine pentru caritate în anul 2014. Scopul organelor de drept era de a-mi porni încă un dosar penal pentru “evaziune fiscală” şi “spălare de bani în proporţii deosebit de mari”. Potrivit acestui angajat al poliţiei, aceste învinuiri îmi puteau fi aduse în baza Codului nostru fiscal „deştept” şi anume a articolului 42.3, care prevede că “persoana care face o donaţie sub formă de mijloace băneşti se consideră drept persoană care a obţinut venit în mărimea sumei mijloacelor băneşti donate” şi achită impozite în valoare de 18%”,  a declarat Renato Usatîi, precizând că până la el acest articol nu a mai fost aplicat vreodată în privinţa altei persoane din Moldova.

Usatîi susţine că i-a fost greu, dar a fost nevoit să-şi amintească de fiecare om pe care l-a ajutat, totodată să indice şi banii cheltuiţi pentru concerte şi alte acţiuni de binefacere.

„Este o situaţie absurdă, un nonsens. Dacă ar fi să ţinem cont de acest articol din Codul fiscal, atunci fiecare gastarbeiter care trimite bani, de exemplu 100 mii de euro pentru procurarea unei case, trebuie să achite impozite în valoare de 18 % şi asta pentru ca cei de la guvernare să aibă ce fura în continuare. Îmi pare foarte rău că, în pofida crizei financiare din Rusia, eu, ca un cetăţean care respectă legea, am plătit impozite de 3 milioane 451 de mii de lei în schimb să ofer aceşti bani pentru salvarea altor câteva zeci de vieţi, pentru lemne şi produse alimentare bătrânilor pe timp de iarnă, pentru construcţia altor terenuri de joacă sau ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi sau nevoiaşe.” – a precizat Usatîi.

Compania de audit ce reprezintă interesele lui Renato Usatîi a depus un demers către Inspectoratul Fiscal de Stat, solicitând o explicaţie clară a prevederilor articolului 42.3 din Codul fiscal, însă nu a primit nici un răspuns.

Amintim că în ţările UE, spre care tinde Republica Moldova,  acţiunile de caritate sunt încurajate de stat.

sursa: ru1.md

You may also like

Comments are closed.

By