Leancă o întoarce ca la Brăila: Am aflat de jaful de la BEM în decembrie, instrumentele de supraveghere sunt la BNM! NICI USTUROI N-A MÂNCAT…

h

Fostul premier, Iurie Leancă s-a arătat dezamăgit de raportul prezentat astăzi în Parlament privind jaful de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

„Din punctul meu de vedere obiectivul nu a fost realizat sub nici o formă. Nu am aflat nimic nou. Nu s-a făcut o analiză riguroasă cum instituţiile statului şi-au respectat angajamentele şi în ce măsură au aplicat instrumentariul”, a spus Leancă.

În opinia lui, fără specialiştii din străinătate noi nu vom avansa repede şi echidistant în investigarea a ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar şi în recuperarea activelor.

„În raportul prezentat de comisia de anchetă nu se reflectă sugestiile pe care le-am făcut, astfel încât comisa nu a făcut un pas înainte să vină cu un plan către BNM şi Guvern pentru redresarea situaţiei”, a menţionat Leancă.

Fostul premier a precizat că aflându-se în fruntea Comisiei de Stabilitate Financiară nu a avut destule instrumente pentru a redresa situaţia. „În ceea ce priveşte unele formule din raport sunt devieri de la ceea ce am făcut pentru a găsi soluţii în funcţie de instrumentele pe care le-am avut la dispoziţie, iar instrumentele noastre sunt foarte restrânse. Instrumentele de supraveghere sunt la BNM. Platforma comisiei de stabilitate financiare nu are nici un instrument concret pentru a interveni şi soluţiona situaţia”.

Fiind întrebat când a aflat despre jaful de la BEM, Banca Socială şi Unibank, Leancă a afirmat că în decembrie, anul trecut a fost trasă, pentru prima dată, alarma de BNM, iar în raportul comisiei nu există o precizare că premierul ar fi ştiut de tranzacţiile de la cele trei bănci.

Anterior, socialistul Igor Dodon declara că fostul premier Iurie Leancă a aprobat în secret alocarea garanței de stat a Guvernului pentru acordarea unu credit de circa 10 miliarde de lei de la BNM pentru trei bănci comerciale. Tot în noiembrie, anul trecut s-a convocat în ședință secretă Consiliul de Stabilitate Financiară condusă de Leancă. Acest consiliu recomandă Executivului să aprobe hotărâre de Guvern secretă. Leancă a aprobat alocarea garanței de stat a Guvernului pentru acordarea unui credit de la BNM pentru unele bănci comerciale. Guvernul a aprobat o hotărâre secretă BNM de a deschide linie de credit către aceste bănci cu 0.1%

You may also like

Comments are closed.

By