Întreprinderile din Transnistria cad ca muştele din cauza deprecierii rublei ruseşti şi hrivnei ucrainene

a

Cea mai mare întreprindere de textile din stânga Nistrului, Tirotex riscă să-şi sisteze activitatea ca urmare a situaţiei dificile în care s-a pomenit din cauza reducerii livrărilor producţiei în Ucraina şi Federaţia Rusă pe fundalul deprecierii monedelor celor două ţări.

În urma situaţiei dificile în care a ajuns întreprinderea, administraţia de la Tiraspol i-a redus tariful la gaz, ajutorul ridicându-se la 24,5 mil ruble transnistrene (2,2 mil dolari SUA) în anul 2014. Situaţia nu s-a ameliorat în condiţiile în care Tirotex a pierdut piaţa Ucrainei şi în proporţie de 70% pe cea a Federaţiei Ruse.

Maia Parnas, ministra Economiei de la Tiraspol, citată de portalul administraţiei prezidenţiale susţine că, deocamdată întreprinderea nu poate face faţă concurenţei pe pieţele din vest din cauza preţului. „Producţia Tirotex s-a redus cu 25-30% la sfârşitul anului 2014, iar căderea nu s-a oprit”

Întreprinderile din stânga Nistrului, a căror pieţe de desfacere sunt Rusia şi Ucraina, şi-au redus producţia cu circa 70%. Cauza este deprecierea masivă a rublei ruseşti şi hrivnei ucrainene.

Tirotex este una dintre cele mai mari întreprinderi din Transnistria şi este controlată de grupul Sherif prin intermediul Agroprombanc.

Acum câteva zile şi întreprinderea Electromaş a anunţat că este într-o situaţie dificilă a fost anunțată de partenerii săi tradiționali din Rusia, între care și compania Transneft, că una din condițiile prelungirii contractelor este plasarea producției pe teritoriul Federației Ruse.

Potrivit datelor Comitetului Vamal de la Tiraspol, exporturile Transnistriei au totalizat 39 mil. dolari SUA cu 27,8% mai puțin în luna ianuarie din 2015 față de perioada similară a anului precedent.

You may also like

Comments are closed.

By