Intenţiile lui Vladimir Putin privind Ucraina nu s-au schimbat, declară Philip Hammond

1

Marea Britanie şi Rusia vor continua să aibă „relaţii spinoase”, a declarat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, adăugând că nu a observat o schimbare a intenţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin privind Ucraina, notează mediafax.ro.

Philip Hammond a afirmat, într-un interviu pentru BBC, că Moscova a ales să intre într-o „competiţie strategică” cu Occidentul, în loc să fie aliat.

Ministrul britanic a precizat că s-a constatat o „reducere importantă” a violenţelor în estul Ucrainei, de la intrarea în vigoare a armistiţiului încheiat la Minsk în februarie, dar a promis că Moscova va fi vizată de noi sancţiuni dacă situaţia se agravează, relatează.

În pofida armistiţiului, care prevede ca toate trupele străine să părăsească regiunea, Hammond a declarat că nu a „detectat că intenţiile lui Putin s-ar fi schimbat”.

„Nu vom lupta împotriva ruşilor în Ucraina şi am spus foarte clar şi deschis acest lucru”, a subliniat ministrul britanic de Externe. Dar Rusia „a luat decizia că vrea să fie într-o competiţie strategică cu Occidentul, cu Europa. Nu ne mai consideră parteneri, ne consideră competitori sau chiar adversari, iar acest lucru înseamnă că vom avea o relaţie dificilă, spinoasă cu Rusia, probabil pentru mult timp”, a adăugat el.

Marea Britanie a anunţat că va furniza Ucrainei echipament militar neletal în valoare de 850.000 de lire sterline (1,18 milioane de euro), în timp ce militari britanici se vor ocupa de consilierea şi antrenarea trupelor ucrainene.

Cel puţin 6.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea conflictului armat în Doneţk şi Lugansk, în aprilie, la o lună după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

You may also like

Comments are closed.

By