Intenţia BNM de a „distruge virusul” ar putea „omorî pacientul”

IMG_1712

Expert-Grup recomandă Băncii Naţionale să reduce rata de refinanţare până la 10%, deoarece menţinerea unei rate înalte ar putea duce la o recesiune economică în anul 2015.

Decizia de înăsprire la 13.5% a politicii monetare a BNM este ghidată de creșterea presiunilor inflaționiste pe fondul deprecierii monedei naționale cu circa 25% de la începutul anului curent, a probabilității înalte de reducere în continuare a influxurilor de valută din exporturi, remiteri și investiții străine directe pe parcursul anului curent și a riscului escaladării conflictului militar din Ucraina.

Totodată, înăsprirea politicii monetare vine să sporească înclinația populației spre economisire sub forma de depozite bancare și să atenueze apetitul pentru risc al băncilor comerciale. n ansamblu, acțiunile BNM au drept scop stabilizarea cursului de schimb, a sistemului bancar și ancorarea presiunilor inflaționiste.

Totuși, principala provocare ține de faptul că înăsprirea politicii monetare vine într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, fapt ce ar putea spori șansele unei recesiuni în 2015. În acest context, „distrugerea virusului” (presiunile inflaționiste), ar putea „distrige și pacientul” (recesiune economică în 2015). Prin urmare, este necesară reducerea ratei de bază a BNM până la 10% – un punct de compromis între obiectivul de creștere economică, care deși este urmărit în mod expres de Guvern, rămâne relevant și pentru BNM, și obiectivul de stabilizare a presiunilor inflaționiste, urmărit de către autoritatea monetară. În ultima instanță, politica monetară nu trebuie să fie una pro-ciclică, ci contra-ciclică.

You may also like

Comments are closed.

By