Informația despre fondatorii întreprinderilor va fi făcută PUBLICĂ și GRATUITĂ

camera inregistrarii de stat

În curînd, accesul la informația despre fondatorii întreprinderilor înregistrate în Republica Moldova va fi făcut public și gratuit, la indicația Prim-ministrului Chiril Gaburici.

Informațiile despre fondatorii companiilor vor putea fi accesate pe portalul guvernamental www.date.gov.md, începând cu luna aprilie, cu actualizare lunară.

Indicația Prim-ministrului vine în contextul solicitărilor repetate din partea mediului de afaceri, a societății civile, dar și reprezentanților mass-media, care au semnalat faptul că lipsa accesului liber la informația despre fondatorii întreprinderilor persoanelor terțe creează premise pentru fraudă și corupție.

„Realitățile din Republica Moldova, dar și practica altor țări, demonstrează cu prisosință că este vital ca datele despre fondatorii întreprinderilor trebuie să fie făcute publice. Această măsură va diminua actele de corupție, protecționismul  și va asigura un nivel ridicat de încredere în mediul de afaceri din țara noastră, atât pentru investitorii autohtoni, cât și cei străini”, a declarat premierul.

În octombrie 2014, urmare a unor eforturi comune ale Camerei Înregistrării de Stat, CRIS Registru, Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului și a Centrului de Guvernare Electronică, a fost publicată informația despre data de înregistrare, lista conducătorilor, forma organizatorico-juridică, statutul și sediul acestora pentru toate entitățile înregistrate în Republica Moldova. În prezent, toate aceste informații pot fi accesate gratuit pe portalul www.date.gov.md.

De asemenea, din luna aprilie 2015, pe portalul www.date.gov.md vor mai fi adăugate și informații cu referire la domeniile de activitate și activitățile licențiate ale persoanelor juridice din Moldova.

În Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 204.000 companii, dintre care 172.000 sunt active.

 

Pentru a afla mai multe despre prima etapă în deschiderea accesului  la date despre companiile înregistrate în Republica Moldova puțeți  vedea aici:

http://consecon.gov.md/libview.php?l=ro&idc=82&id=240&t=/Activitati/Rezultate/A-fost-afiata-online-toata-informatia-cu-caracter-public-despre-circa-200000-de-intreprinderi-inregistrate-in-Republica-Moldova

 

You may also like

Comments are closed.

By