ÎNCĂLZIREA RELAŢIILOR, ÎN TOI! Şevciuk acuză Moldova şi Ucraina că au sufocat economia Transnistriei

a

Liderul separatist de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk acuză Republica Moldova şi Ucraina că sufocă economia Transnistriei, iar din cauza restricţiilor impuse de Kiev, Tiraspolul a pierdut mai mult de 5 mil. dolari SUA.

„În august anul trecut Ucraina a impus restricţii pentru produsele din Transnistria, iar acest lucru a neacumulării la buget de peste 5 mil. dolari SUA”, a explicat Şevciuk deputaţilor din raionul Dubăsari.

Liderul separatist a spus că o cauză a situaţiei economice dificile în care s-a pomenit Transnistria este şi faptul că Republica Moldova refuză să elibereze acte producătorilor agricoli pentru a-şi putea exporta mărfurile în Federaţia Rusă. „Astfel, Republica Moldova împiedică tranzitul prin Ucraina a producţiei agricole transnistrene”.

Economia Transnistriei este într-o situaţie dificilă, iar autorităţile de la Tiraspol recurg la tot felul de măsuri pentru a ţine pe linia de plutire regiunea în condiţiile în care Rusia a refuzat să mai ajute financiar enclava. În plus şi cele mai mari întreprinderi îşi reduc producţia ca urmare a imposibilităţii exportului în Rusia şi Ucraina pe fundalul deprecierii valutelor celor două state.

În primele două luni ale anului curent acumulările la bugetul enclavei au însumat 233,2 mil. ruble (21 mil. dolari SUA), cu 22% mai puţin faţă de perioada similară a anului precedent. Încasările s-au comprimat brusc în februarie, când s-au cifrat la 107,6 mil. ruble (9,6 mil. dolari SUA), de 1,4 ori mai puţin decât în februarie anul trecut.

Din cauza situaţiei financiar-economice precare a regiunii, salariile şi pensiile din Transnistria vor fi achitate în mărime de 70% începând cu luna martie. Restanţele vor fi achitate pe măsura redresării situaţiei privind acumulările la buget.

 

You may also like

Comments are closed.

By