Încă O PALMĂ usturătoare pe obrazul lui Drăguţanu: Situaţia financiară precară – „home made”, iar BNM este complice

a

Expertul FMI, Vladimir Ştirbu susţine că credibilitatea BNM a fost ştirbită ca urmare a tranzacţiilor dubioase din sistemul bancar, deşi a avut toate instrumentele pentru a preveni acest lucru.

„Banca Naţională nu poate depăşi fără consecinţe sau compensa pentru neregulile în activitatea celorlalte instituţii de stat. Totodată, in mare parte  Banca Naţională a avut si are atât capacităţi umane cat si instrumente suficient pentru a preveni frauda fără precedent, inclusiv în fosta bancă de stat. Ridică mari semne de întrebare în primul rând integritatea membrilor consiliului de administraţie si BNM care au fost responsabili de supravegherea bancară”. A declarat Vladimir Munteanu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Expertul e de părere că Banca Națională, cu părere de rău, s-a pomenit  in situaţia în care acţiunile sale sunt  reactive. Adică a reacționat la o situație. Pe când băncile centrale trebuie să fie proactive să anticipeze şi să creeze aşteptări consecvente. Măsurile luate recent (majorarea ratei de refinanţare la 13,5%) trebuiau implementate încă anul trecut şi probabil nu ar fi fost necesară o mişcare atât de drastică întru-un interval de timp atât de scurt care nu va trece fără consecinţe pentru economia reală.

„Sunt sigur ca nu a făcut-o din incompetenta, are specialişti foarte buni în acest domeniu. Bănuiesc că nu sa acţionat anul trecut inclusiv din teama ca va ieşi de sub control situaţia în cele trei bănci, dintre care doua sunt sistemice.  A avut loc contradicţia clasică dintre funcţia băncii centrale ca autoritate monetară şi reglementator a pieţei financiare. La cea din urmă BNM a ratat totalmente, ba chiar a fost complice. Fac acest calificativ şi ca acţionar minoritar a Băncii de Economii”, a mai spus Munteanu.

Munteanu a spus că situaţia financiară precară în care s-a pomenit Republica Moldova e „home made”

 

You may also like

Comments are closed.

By